Апелативен съд – Пловдив отмени решението на Хасковския окръжен съд,

...
Апелативен съд – Пловдив отмени решението на Хасковския окръжен съд,
Коментари Харесай

Екстрадират турския полковник, заподозрян в убийство на известен писател преди 20 години

Апелативен съд – Пловдив анулира решението на Хасковския областен съд, с което бе отказана екстрадиция на обвинения в ликвидиране турският полковник Мустафа Левент Гьокташ. Вместо това пловдивските магистрати постанови, че позволяват екстрадиция на желаното лице. Гьокташ е с мярка „ задържане под стража “ до предаването му на турската страна.
Прочетете още
Припомняме, че турският полковник бе търсен с алена бюлетина от Интерпол за убийството на интелектуалеца и публицист Неджип Хаблемитоглу.  Именно Гьокташ е основният обвинен за гибелта на писателя, който беше убит пред дома си през декември 2002 година в Чанкая. 63-годишният обвинен е бил подал документи до българските управляващи за даване на леговище по политически аргументи, както и за статут на емигрант. На 1 септември обаче е арестуван в Свиленград при рутинна инспекция от полицейски патрул, до момента в който карал автомобил, защото при инспекцията се оказало, че предходният ден е разгласен за търсене. Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специфичните сили, а сега е с настоящи адвокатски права в Турция. 

Убийството на писателя е останало неразкрито в продължение на години, като управляващите мислят, че е осъществено от членове на групата ФETO на проповедника Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом против турския президент Ердоган през юли 2016 година  Смята се също, че Мустафа Левент Гьокташ има присъединяване като член на терористичната организация.

Смият Гьокташ в предишно съвещание бе безапелационен, че в никакъв случай не е имал общо с Фетхуллах Гюлен. 

След като се срещна с документите по делото и изслуша страните през днешния ден, Апелативен съд – Пловдив реши, че са налице предпоставки за допускане на екстрадиция по отношение на Мустафа Левент Гьокташ. Молещата страна е изпълнила всички условия за изпращане на публична молба за екстрадиция и е предоставила всички нужни документи.

Не са споделени доводите на Хасковския областен съд  гласящи,  че в случай че лицето бъде екстрадирано в Турция, против него могат да бъдат позволени нарушавания, грубо, нечовешко  и унизително отношение и има възможност да бъде подложен на политически гонения. Според Пловдивския апелативен съд, Република Турция е дала задоволително гаранции, че това няма да се случи и.  Според апелативните съдии действието е престъпно, а не с политически темперамент.

Апелативният съд позволи екстрадиция на обвинения единствено по обвиняването за ликвидиране, защото по отношение на обвиняването му за „ членуване в организация, формирана за осъществяване на закононарушение “ е изтекла отминалостта за наказателното гонене по българските закони.

Решението на Апелативен съд – Пловдив е дефинитивно и не предстои на обжалване.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР