Апел да не се допуска ескалиране на напрежението при отбелязването

...
Апел да не се допуска ескалиране на напрежението при отбелязването
Коментари Харесай

Сблъсъци между граждани на РСМ и България биха били кощунство с паметта на Гоце Делчев: Петър Стоянов

Апел да не се позволява ескалиране на напрежението при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев насочат президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) и потомци на македонски родове и семейства.

" Нелепо е съчетанието на думата конфликти с отбелязването на годишнината на Гоце Делчев. Сблъсъци сред жители на РСМ и България биха били неприемливо светотатство с паметта на Гоце Делчев ", сподели Стоянов и уточни, че апелът му е въодушевен от " бълващите известия " и в България, и в Северна Македония, че на 4 февруари се чакат конфликти по време на честването в РСМ.

" Ние сме наясно, че мотив е побоят над един млад мъж с българско съзнание. Реакциите на институциите бяха навременни и верни. Това обаче не е мотив да се стига до конфликти, които ще хвърлят доста дълго време сянка освен върху отношението сред България и Северна Македония, а и сянка върху саможертвата на героите, които са се борили за свободата на Македония от Османско иго ", акцентира президентът Стоянов.

Нито РСМ, нито България имат интерес от това напрежение, безапелационен беше той и добави, че " нашепванията, че някой ни диктува от Брюксел или от Вашингтон, са цялостни нелепости, тъй като историята на България е толкоз тясно преплетена с тази на Македония, че няма повече накъде ".

Да не разрешаваме в връзките сред двете страни да се вбива чеп, прикани Петър Стоянов, съобщи БНР.

" Има сили, които би било знамение да не се възползват от сходни събития и да не подтикват сходни усеща. Но в България и в РСМ има големи групи хора, които знаят, че надалеч по-добре е да търсим език на съгласие и да градим мостове. Въпросът не е даже в това РСМ да стане член на Европейски Съюз. За нас е доста значимо това да се случи, несъмнено. Въпросът е, че връзките сред хората в България и в РСМ са такива, че би бил неприемлив грях ние да ги опорочим до степен, че да превърнем двата народа във враждебни. Никой няма да ни го елементарни това ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР