Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро

...
Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро
Коментари Харесай

Жилищата в София са поскъпнали с 40 % за три години

Апартаментите в София нарастнаха до междинна цена от 1545 евро за кв. метър, демонстрират данни на компания за недвижими парцели. За последните три години цените на жилищата в столицата са нарастнали с близо 40 на 100. Сред аргументите за това е огромното търсене на парцели и повишаването на строителството вследствие на повишението на цените на материалите и на разноските за труд.
Средната цена на купените през актуалната година жилища в София е повишена до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 година Това демонстрира, че пазарната интензивност се е изместила към по-големи жилища на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през предходната година. Основната причина за това е, че сега множеството купувачи избират дом за фамилията си. Докато през предходната година доминираха покупко-продажбите за инвестиция и предотвратяване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за фамилията си, избира да има повече стаи. Но при покупка за инвестиция двустайните жилища са по-изгодни, тъй като за тях по-лесно може да бъде открит наемател, а цените им са по-ниски.
Апартаментите не престават да нарастват поради инфлацията. Наред с това тази година се усилва и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, разясняват брокери. През предходната година парцелите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят повишеното търсене, което докара до доста повишаване на цените.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР