АО Нафтогаз е в несъстоятелност. Това се доказва от неизпълнението

...
АО Нафтогаз е в несъстоятелност. Това се доказва от неизпълнението
Коментари Харесай

Украинският монополист "Нафтогаз" изпадна в неплатежоспособност

АО " Нафтогаз " е в неплатежоспособност. Това се потвърждава от неизпълнението на задължението на държавната компания, без да уреди личните си отговорности. В последния ден, 26 юли, тя не изплати на вложителите 335 млн. $ за една емисия еврооблигации и 45 млн. евро лихви по друга. Класическата процедура по банкрут на " Нафтогаз " обаче не работи.

Факт е, че до тази обстановка се стигна не на последно място и поради разликите в позициите на държавното управление на Украйна и управлението на държавната компания. Министерският съвет на Украйна не стопира да се пробва да договаря с кредиторите и към този момент инструктира Нафтогаз неотложно да стартира втория кръг от договарянията за преструктуриране на дълга.

Кой е отговорен за банкрута на монопола и по какъв начин ще се отрази това на бъдещето му? Колко дължи " Нафтогаз ". Заемите, които НАК " Нафтогаз " би трябвало да уреди тази година, са взети през 2019 година Тогава компанията пласира три излъчвания еврооблигации на обща стойност 1,5 милиарда $. Нафтогаз пусна първите две излъчвания на 12 юли 2019 година, само че всяка от тях предвиждаше разнообразни условия. Първата емисия беше деноминирана в долари. Компанията събра 335 милиона $ за три години при 7,375% годишно. Втората емисия са деноминирани в евро петгодишни облигации на стойност 600 млн. евро.

Нормата на възвръщаемост по тях е избрана на равнище от 7,125% годишно. Прави усещане, че петата част от тази емисия или облигации за 120 милиона евро бяха закупени от Европейската банка за възобновяване и развиване. Погасяването на първата емисия трябвало да стане на 19 юли 2022 година, т.е. Нафтогаз е трябвало да заплати 335 милиона $ и лихвите по тях. Освен това в същия ден компанията е трябвало да изплати 45 милиона евро доходи на притежателите от втората емисия. По случайност на 19 юли държавното управление утвърди изискванията на предлагането за интернационалните вложители по отношение на преструктурирането на външния дълг на Украйна.

Извършването на калкулации на дълга на държавната " Нафтогаз " в същия ден може да провокира въпроси от чужденци, на които кабинетът на министрите предложи отсрочване на заплащанията с две години. За да не се случи това, на 7 юли министър председателят Денис Шмигал сложи на ръководителя на Нафтогаз Юрий Витренко задачата да реализира единодушие за преструктуриране.

На 12 юли " Нафтогаз " се обърна към притежателите на облигациите, за които компанията трябваше да извърши заплащания на 19 юли, с предложение за отсрочване на изплащането и заплащането на лихвата за 2 години. Три дни по-късно представители на кредиторите дадоха да се разбере, че сходен сюжет не ги устройва, а Нафтогаз към този момент призна това на 25 юли.

След 19 юли компанията имаше още една седмица, с цел да направи разплащания с вложителите и по този метод да избегне несъблюдение. Но това не се случи. На 26 юли историята завърши с формалното оповестяване на банкрута на Нафтогаз. Как преструктурирането разкри спора сред Витренка и Шмихал Случаят с дълга на Нафтогаз, наред с други неща, изведе в общественото пространство спора сред Денис Шмигал и Юрий Витренко, който породи на фона на различия по отношение на нужните количества газ в подземните складове преди началото на отоплителния сезон.

По-рано медиите писаха за разногласието сред премиера и шефа на " Нафтогаз " на едно от съвещанията, отдадени на приемането на бъдещия ОЗП. За това приказваха и събеседници на Екологичен потенциал. Сега обтегнатите връзки сред Витренка и Шмихал се удостоверяват освен от изявления на публицисти, само че и от обществени изказвания и даже публични документи. Факт е, че през юни кабинетът инструктира Нафтогаз да натрупа минимум 19 милиарда кубически метра газ преди началото на отоплителния сезон, а Витренко акцентира в обществени изявления, че 15 милиарда кубически метра гориво са изцяло задоволителни, с цел да премине през зимата.

" Правителството се застрахова и включва всички вероятни опасности в проектите си, по-специално разновидността да мине през зимата без импорт на газ. Това покачва равнището на запасите в хранилището до 19 милиарда кубически метра ", сподели Витренко. Най-тежката зима за Украйна следва. За какво би трябвало да се приготви популацията? " Нафтогаз " уточни нуждата от закупуване на спомагателни количества газ като съществена причина за закъснение на заплащанията в апел към своите облигационери.

Той сподели, че в случай че не е бил мандатът на държавното управление, компанията е щяла да извърши отговорностите си. Реакцията на премиера беше мигновена: още на идващия ден държавното управление издава заповед, която, от една страна, слага Витренка на мястото му, като признава работата на борда на Нафтогаз в посока преструктуриране на дълга като незадоволителна.

А въпреки това, слага спънка против възможни заплащания, които биха могли да навредят на договарянията за преструктуриране на държавния дълг, задължавайки ръководителя на НАК да съгласува с държавното управление всички по-нататъшни дейности по облигациите. Самата " Нафтогаз " направи всичко, което зависеше от нея - първо финансовият шеф, а по-късно и ръководителят на борда се обърнаха към кабинета на министрите с молба да утвърди заплащанията, само че не получиха позитивен отговор. В момента е мъчно да се предвижда по какъв начин ще завърши спорът, само че събеседници на Екологичен потенциал в държавното управление и президентската канцелария настояват, че към този момент е почнало търсенето на претенденти за заместител на Витренка. „ Вярно, въпросът с уволнението към момента не е решен дефинитивно ", отбелязва един от събеседниците. Вече е ясно обаче, че несъответствието в позициите на акционера, представляван от държавното управление, и държавната компания по въпроса дали Нафтогаз е в положение да обслужва заемите, може да породи доста въпроси от интернационалните сътрудници и да повлияе на по-нататъшните договаряния за преструктуриране дълг на компанията. По-специално, на фона на последните събития, контрактуваният, само че неполучен заем от Европейска банка за възстановяване и развитие за 300 милиона евро, който " Нафтогаз " възнамерява да употребява за закупуване на газ, остава в неопределеност.

Как банкрутът ще се отрази на компанията Както към този момент беше упоменато, по въпроса за заплащанията по еврооблигации, " Нафтогаз " в действителност стана пленник на по-голям развой на преструктуриране на външния дълг на Украйна. Ден преди този момент Министерството на финансите разгласи предложение към притежателите на еврооблигации на страната да отсрочат заплащанията си с 2 години, както и да трансформират изискванията на обращение на държавни варанти за Брутният вътрешен продукт.

Преди това държавните управления на Канада, Франция, Германия, Япония, Англия и Съединени американски щати поддържаха това предложение. Те приканиха комерсиалните кредитори да се съгласят с настояването на Украйна и да отсрочат заплащанията по украинските еврооблигации. Успешното преструктуриране на дълга по еврооблигациите ще разреши на страната да спести към 5 милиарда $ от заплащания през идващите две години.

Държавата ще може да изразходва тези средства за по-приоритетни цели, по-специално за поддръжка на защитата или реорганизация на сериозна инфраструктура. „ Изплащането на задълженията на Нафтогаз при такива условия би било най-малкото необичайно. Държавният дълг е дълг на суверена. И в случай че се приказва за преструктуриране във връзка с него, това значи, че задълженията на квазисуверените не би трябвало да се обслужват по принцип, " изпълнителният шеф счита CASE-Украйна Дмитро Боярчук.

Дефолт или преструктуриране: какво ще се случи с украинския държавен дълг и какво се чака от Съединени американски щати Всъщност, даже в случай че Нафтогаз имаше опция да заплати задълженията си, сходни дейности биха сложили под въпрос неспособността на Украйна да обслужва задълженията си по еврооблигации при актуалните условия и всички предходни съглашения по отношение на отлагането на заплащанията.

„ В идеалния случай държавното управление не би трябвало да разрешава на „ Нафтогаз " да прави заплащания по еврооблигации. Ако ненадейно се осъществят такива заплащания, това може да накара притежателите на държавния дълг да не се съгласят с отлагането на заплащанията по него ", споделя капиталовият банкер на Dragon Capital Сергей Фурса.

Заедно с това неизпълнението на отговорностите на компанията ще има съществени последствия, по-специално във връзка с бъдещите заеми на компанията, които са нужни за постоянното прекосяване на отоплителния сезон. В края на май НАК се контракти авансово с Европейска банка за възстановяване и развитие за заем от 300 млн. евро, които компанията възнамерява да похарчи за закупуване на газ за отоплителния сезон. В началото на юли Министерският съвет даже даде държавна гаранция за този заем.

„ Ще може ли компанията да заеме средства от същата Европейска банка за възстановяване и развитие? Като се има поради, че тази банка през 2019 година влага 120 милиона евро в облигации, които в този момент са в несъблюдение. Ще бъде ли неплащането по облигации официална процедурна спънка за Европейска банка за възстановяване и развитие да отпусне заем на компанията? ", - пита финансовият анализатор на групата ICU Михайло Демкив.

Европейският парламент се обърна към Европейска банка за възстановяване и развитие по отношение на евентуалното влияние на неизпълнението на отговорностите на Нафтогаз върху съглашението за набирането на нов заем от компанията за закупуване на газ. Към момента на издание на публикацията отговорът не беше даден.

" Внимателно следим обстановката. В момента нямаме мнения по този въпрос ", дадоха отговор от пресслужбата на банката. При естествени условия банкрутът на Нафтогаз можеше да повлияе на триумфа му при обезпечаването на нов заем от Европейска банка за възстановяване и развитие, само че по време на война се вършат доста изключения от разпоредбите. Възможно е Европейска банка за възстановяване и развитие да направи такова изключение.

„ В момента е мъчно да се каже сигурно, само че имам вяра, че Нафтогаз въпреки всичко ще успее да получи заем от Европейска банка за възстановяване и развитие. Ситуацията е такава, че тук никой няма да разбере: дали неизпълнението е пропуснато заради неефективност на ръководството или Всичко ще бъде приписано на войната като преобладаващо събитие, което сега би трябвало да бъде позволено ", прибавя Боярчук.

В същото време анализаторите считат, че неизпълнението на облигациите на компанията няма да има основни последствия за нейната кредитоспособност. Теоретично активите на Нафтогаз в чужбина може да се опитат да бъдат запорирани, с цел да се погаси дългът по този метод. Този вид обаче е малко евентуален. „ Неизпълнението ще бъде краткотрайно и рано или късно те ще се съгласят с изискванията на преструктуриране ", счита Фурса.

Имайте поради, че през ноември Нафтогаз ще би трябвало да изплати третата емисия облигации, направена през 2019 година И макар че компанията няма да би трябвало да върне всичките 500 милиона $, заплащането на почти 40 милиона $ рента е неизбежно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР