Анулиране на болничния лист, ако пациентът не се лекува в

...
Анулиране на болничния лист, ако пациентът не се лекува в
Коментари Харесай

Джипитата: Ако пациентът не се лекува у дома - да му бъде анулиран болничния

 Анулиране на болничния лист, в случай че пациентът не се лекува в дома си и не отиде на надзорен обзор - такова предложение направиха от сдружението на фамилните лекари. Според тях по този начин може да се понижат злоупотребите с подправени болнични листове, заяви Българска национална телевизия.

С издаването на болничния, с изключение на терапия лекарят може да назначи и спомагателни проучвания. Задължително дефинира и дата за надзорен обзор на пациента. Идеята е, в случай че той не се яви и не показа резултатите от проучванията, лекарят да може да изиска отменяне на болничния.

" Да има въпреки всичко някаква глоба и да има отговорност. Отпуските ги дава работодателя, не ги дава персоналния доктор или който и да било доктор ", разяснява доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Пациентите да носят отговорност и, в случай че не съблюдават режима в болничния лист, оферират още медиците.

" Дали той е домакински леглови, дали той е домакински свободен, дали е с овакантяване или ненапускане на обитаемото място, там има избран режим, който би трябвало да се съблюдава. Ако този режим не се съблюдава това би трябвало да бъде съображение за отменяне на болничния лист ", добави доктор Николова.

Идеята на лекарите е работодателят да може алармира Национален осигурителен институт, в случай че се усъмни, че чиновник не съблюдава наставления режим.

" Това са забавни оферти, само че аз се тормозя да не би работодателите да би трябвало да се заемат с едни несвойствени за тях функционалности да наблюдават хората, които са в болничен, дали в действителност са заболели или вършат нещо друго ", разяснява обаче Надя Василева - експерт по човешки запаси.

Подобен вид надзор съгласно синдикатите може да реализира Националният застрахователен институт.

" Мога да кажа това, което се случва в западноевроейските страни - по искане на шеф може да се направи инспекция в дома на лицето ", изясни Ваня Григорова от КТ " Покдрепа ".

Ако предложенията на лекарите бъдат признати, синдикатите ще упорстват бизнесът да да заплаща 100% първите три дни от болничните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР