Антропоцен е името, което някои учени дават на настоящата геоложка

...
Антропоцен е името, което някои учени дават на настоящата геоложка
Коментари Харесай

Как се казва геоложката епоха, в която живеем?

Антропоцен е името, което някои учени дават на актуалната геоложка ера, белязана от момента, в който човешката активност стартира да оказва доста въздействие върху геологията и екосистемите на Земята, в това число посредством изменението на климата.

Сега екип от учени считат, че са определили точното начало на антропоцена, като употребяват радиоактивен материал, открит в морски седименти и корали в северозападната част на Тихия океан, край крайбрежията на Япония, оповестява Science Alert.

Този материал идва от атомни проби, провеждани в региона през 50-те години на XX век, които ясно трансформират океанската среда.

Въз основа на събраните данни изследователският екип допуска, че епохата на антропоцена стартира през 1954 година, написа nationalgeographic.bg.

„ Нашата задача беше да намерим ясни индикации за радиоактивни боклуци от 50-те години на предишния век до 1963 година, когато значително тестванията стопират. В пробите, които взехме от региона на залива има ясни сигнали за съществуване на плутоний от радиоактивни боклуци “, споделя геологът Юсуке Йокояма от Университета на Токио.

" Също по този начин, събрахме корали от остров Ишигаки, югозападно от Окинава, които съдържаха утайки. Сравняването на седиментите с коралите ни разрешава да датираме по-точно сигнатурите, които виждаме в седиментите. "

Това, което прави събирането и съпоставянето на тези проби толкоз мъчно е, че седиментите могат да бъдат разпръснати в необятна област и да бъдат премествани доста елементарно от океанските течения и други фактори. Това значи, че съпоставянето на седименти с корали, които са закрепени на място, е от решаващо значение.

Подобно на дърветата, коралите имат пръстени, които демонстрират възрастта им и това оказва помощ на учените във връзка с датирането.

Екипът употребява и разнообразни техники за в детайли проучване на частите от взетата проба от наслойка посредством химичен разбор, в това число всеобщи спектрометрични способи (AMS), при които ускорените йони се употребяват за идентифициране на обособените изотопи в утайката.

„ Беше предизвикателство да проучваме плутоний в нашите проби, защото по време на въпросния интервал в морето и атмосферата са пуснати три тона плутоний, само че цялото количество се разпръсква надлъж и нашир. Така че ние в действителност търсим необикновено дребни сигнатури “, споделя Йокояма.

Официално, геоложката ера, в която се намираме сега, е холоценът. Той стартира преди към 12 000 години, само че учени от разнообразни области считат, че огромните промени, които следим през последните десетилетия, провокирани най-вече вследствие на човешката активност, би трябвало да бъдат регистрирани.

В момента никой не може да реши по кое време би трябвало да стартира антропоценът - може би с началото на индустриалната гражданска война или с началото на повишаването на въглеродните излъчвания. Но за учените, които стоят зад новото проучване, има ясна точка, в която то стартира.

„ Тази работа е значима освен за затвърждаване на дефиницията на антропоцена, само че и тъй като сполучливото потребление на нашия способ значи, че той може да се употребява и за възстановяване на моделите на океана и климата или даже да помогне за проучване на минали цунамита и други геоложки закани “, споделя Йокояма.

На челната фотография: Заливът Бепу, където са събрани пробите от седименти
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР