Антоновден е. Студено, но слънчево и много подходящо за празнуване.

...
Антоновден е. Студено, но слънчево и много подходящо за празнуване.
Коментари Харесай

Никаква работа на Антоновден, че ще ви ударят болести

Антоновден е. Студено, само че слънчево и доста уместно за празнуване. Православната църквата уважава през днешния ден паметта на Преподобни Антоний Велики. В националния календар Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания. На този ден дамите не предат, не плетат, не готвят, с цел да не разсърдят чумата, шарката и „ синята пъпка “, както и други заболявания.
Коронавирусът е най-актуален, тъй че не се правете на работни тъкмо днес…

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „ за белята, за лелята “, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е прочут още и като Лелинден. На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година.

Тъй като Антоновден е в средата на зимата, за празника на именника наложително на трапезата би трябвало да има печено свинско, ребра или гърди със зеле, суджук, обредните ястия като варено жито, баница, орехи, мед и особено омесена за празника содена питка, намазана с петмез, която се раздава на близки и съседи за здраве.

Честито на всички именници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР