Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет е испански архитект, един

...
Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет е испански архитект, един
Коментари Харесай

25 юни 1852 г. – Ражда се Антони Гауди

Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет е испански проектант, един от най-големите новатори в региона по негово време и дълго по-късно.

Характерният му самостоятелен жанр, описван като комбинация от неоготика и ар нуво, носи и белези на сюрреализма и кубизма. Като водеща при него се показва испанската вариация на ар нуво, наричана Каталонски модернизъм.

Роден е в испанския град Реус в провинция Тарагона, област Каталуня в фамилията на медникаря Франсеск Гауди и Сера и Антония Корнет и Бертран. След като прекарва дълги години в провинцията, с цел да лекува ревматизма си, той се мести в Барселона през 1869 година дружно с брат си.

По-късно към тях се причислява и татко им, откакто продава парцел в Реус, с цел да финансира образованието на децата си. През 1873 година Гауди стартира да учи архитектура в Училището за изящни изкуства в Барселона. След като отслужва военната си работа, той стартира да работи като чертожник за няколко видни архитекти. През 1876 година умират родителите му. Две години по-късно той към този момент е измежду първите 10 каталонци приключили прерасналото към този момент във Факултет по архитектура на Барселонския университет учебно заведение. Освен обичайните дисциплини — художествена, техническа и научна — младите архитекти се образоват и в историческа и археологическа тенденция. Целта на това образование е основаването на архитекти, по-различни от предходните строителни експерти и учени.

От тях се очаквало да бъдат движеща мощ във възраждането на каталонската еднаквост, като за задачата да поемат духа на традицията в каталонското строителство (не единствено на жилищни и публични здания, само че и на църкви и манастири), благоустроявайки Барселона с един впечатляващ нов публичен архитектурен фонд, отличаващ се с представителна величественост.

След като проектира витрина за Световното ревю в Париж по поръчка на един производител на ръкавици, Гауди стартира да извършва редица скромни поръчки за индустриалеца Еузеби Гуел и Бацигалупи, който по-късно се трансформира в настойник на младия проектант. Скоро получава и ред поръчки за декорацията на църковни интериори.

1883 година е изключително основна в креативния път на Гауди. През тази година стартира ред значими планове, един от които остава емблематичен както за творчеството му и каталонския модернизъм, по този начин и за стила ар нуво изобщо, в това число къща „ Висенс “ и катедралата „ Светото семейство “.

На 7 юни 1926 година Антони Гауди е блъснат от трамвай номер 30. Съществува необятно публикуван слух, че Гауди е блъснат в деня на разкриване на трамвайната линия в Барселона, само че истината е, че първият трамвай е пуснат доста години по-рано. Първоначално никой колар не желае да го вземе и да го откара в болница, защото джобовете му са празни и няма опция да си заплати. Впоследствие е откаран в болница за небогати, където е разпознат едвам на идващия ден от свои другари, тръгнали да го търсят. На тяхното предпочитание да го реалокират в по-елитна болница, той отхвърля с думите: „ Тук, измежду бедните е моето място “. На 10 юни умира, оставяйки незавършено творението на живота си — катедралата „ Светото семейство “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР