Антивирусно хапче на Merck and Ridgeback Biotherapeutics намалява наполовина хоспитализациите

...
Антивирусно хапче на Merck and Ridgeback Biotherapeutics намалява наполовина хоспитализациите
Коментари Харесай

Антивирусно хапче намалява наполовина хоспитализациите и смъртните случаи от Covid

Антивирусно хапче на Merck and Ridgeback Biotherapeutics понижава на половина хоспитализациите и смъртността при пациенти, неотдавна диагностицирани с Covid-19, сочат резултатите от изследване, оповестени от производителя в петък. петък.

Ако бъде утвърдено за приложимост, лекарството ще е първият ефикасен медикамент за перорална приложимост, което ще бъде основен прогрес в битката с пандемията. Други медикаменти, като Ремдесивир се оказаха ефикасни, в случай че се приложат рано, само че всички утвърдени понастоящем лекувания би трябвало да се ползват като инжекции или интравенозни инфузии.

Merck разгласи, че ще кандидатства за позволение за незабавна приложимост на лекарството си в Съединени американски щати в границите на идващите две седмици и ще търси утвърждение в няколко други страни.

Проучването наблюдава 775 възрастни с лек до сдържан Covid, за които се смята, че са в по-висок риск от тежко заболяване заради здравословни проблеми като затлъстяване, диабет или сърдечни болести. На половината е бил даден петдневен курс с хапчето, наречено molnupiravir. В плацебо групата 53 пациенти (14%) са били приети в болница в съпоставяне със единствено 28 (7%) от тези, които са получили лекарството. Няма смъртни случаи в групата, приемала лекарството спрямо 8 смъртни случая в плацебо групата, сочат данните на Merck.

Данните от изследването са обществено оповестени в прессъобщение и към момента не са рецензирани.

В прессъобщението е оповестена лимитирана информация за страничните резултати, само че производителят съобщи, че процентите са сходни сред плацебо групата и лекуваната група. Нежелано събитие или неприятен резултат са настъпили при 35% от тези, които са получавали медикамента и 40% от тези, които са получавали плацебо. Само 1.3% от участниците, които са получили лекарството, са прекратили лекуването заради нежелано събитие, спрямо 3.4% от плацебо групата.

Според производителя медикаментът е ефикасен против всички разновидности на ковид, в това число Делта.

Merck съобщи, че чака да създаде от molnupiravir количества за 10 милиона курса на лекуване до края на 2021 година

Компанията има със Съединени американски щати контракт за доставка на количества за 1.7 милиона курса на лекуване на цена от 700 $ на курс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР