Антиваксърите у нас стигнаха далеч... След всяко появяване на специалист,

Антиваксърите у нас стигнаха далеч... След всяко появяване на специалист, ...

Антиваксърите у нас стигнаха далеч, заговориха за пълзяща диктатура

Антиваксърите у нас стигнаха далеч... След всяко появяване на специалист, който коментира строгите математически изчисления и как се развива заразата от COVID у нас форумите и мрежите бълват хейтове и небивалици от рода на: "Мерки, глоби, наказания, страх.... цял ден плашите хората, всички разбраха, че става въпрос за контрол, не за вирус“. "Трета, четвърта.... десета доза, докъде ще стигнете? Не се ли страхувате, че след време ще трябва да поемете отговорност пред съда?“.

Откровени небивалици обвиняват директно в лъжа медицинските специалисти: “Всяка ваша дума е лъжа!“, "Да си хвърлят десертациите“, пишат в хейтовете си антиваксърите. “ И още: "изобщо не става въпрос за грижа за здравето на хората, а за пълзяща диктатура. Заболяването се използва само като повод за ограничаване на права и свободи“. "Чудят се и се маят какво да направят за да убедят хората да се маймунизират".

Много от противниците на ваксини навлизцат твърде навътре в конспиративните теории, като заявяват: "Имате информация предварително за всичко. Скоро у нас хората ще започнат да се молят за вашата смърт и смъртта на всички, замесени в този геноцид!“ "Ай стига с тия глупости вече!!!Няма да се ваксинираме!!!“

B същото това време чужди анализатори говорят за масовите антиваксърски настроения в България и приканват за повече внимaниe към paзпpocтpaнeниeтo нa фaлшиви твъpдeния в coциaлнитe мpeжи и няĸoи нoвинapcĸи caйтoвe. Анализаторите са учудени и на факта, че "мacoвитe мeдии пocвeщaвaт знaчитeлнo eфиpнo вpeмe нa cĸeптицитe нa вaĸcинитe, вĸлючитeлнo лeĸapи, paзпpocтpaнявaщи диcĸpeдитиpaщи тeopии и пoпyляpизиpaщи билĸoви лeчeния".

Всъщност, това, което специалистите днес казват е, че в сравнение с миналата година чувствително се е повишила заболяемостта сред по-младите – в момента тя е най-висока сред възрастовите групи от 20-30 г. и 30-40 г.

Делта вариантът се разпространява много по-лесно и се репродуцира в много по-голямо количество. Затова е важно да се ваксинираме, но и да спазваме противоепидемичните мерки.

В момента в България Делта вариантът напълно доминира – установен е при 99,5% от пробите.

Препоръчва се да се разреши трета бустерна доза ваксина за определени групи пациенти - онкоболни, трансплантирани, такива с понижен имунитет, пациенти на определени терапии.

Мю вариантът на SARS-CoV-2 до момента не е показвал възможност да се разпространява толкова лесно, колкото Делта варианта.

По-свободното ни поведение ще доведе до ръст спрямо миналата година на грипните вируси и на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания. От нас зависи да спрем тяхното разпространение. /Извадките са от интервюто с проф. Ива Христова по една от националните телевизии у нас./

Нейните предупреждения са поместени във фейсбук страницата на МЗ, а хейтърите не пропуснаха да ги атакуват.

Източник: varna24.bg