Антитръството дело срещу Google и Apple e най-голямото за последните

...
Антитръството дело срещу Google и Apple e най-голямото за последните
Коментари Харесай

САЩ започнаха антитръстово дело срещу BigTech


Антитръството дело против Гугъл и Apple e най-голямото за последните 20 години
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и генералните юристи на 11 републикански щата заведоха антитръстов иск против Гугъл, потвърждавайки, че компанията поддържа незаконен монопол върху онлайн търсенето и уеб рекламата. Делото се сочи като най-голямото от своя тип за последните 20 години. Резултатите от него ще бъдат чакани дълго, вероятно няколко години, и ще бъдат определящи за пазара на интернет реклама, онлайн медиите, бизнеса с оптимизация за търсещи машини и всички, които влагат в уеб реклама и SEO.

В сърцевината на делото е хипотетична „ дружба ” сред Гугъл и Apple: обвинителите имат данни за загадка договорка сред двете мега компании, които видимо са съперници. Според желае, „ ябълката ” получава милиарди долари всяка година, с цел да остави Гугъл като търсачка по дифолт за всички iPhone модели и други свои устройства.

Малко след оповестяване на делото Гугъл направи изказване, в което дефинира делото като „ надълбоко опорочено ”. „ Хората употребяват Гугъл, тъй като сами избират да сторят това, а не тъй като са принудени или тъй като не могат да намерят други възможности ”, се споделя в изказването. „ Това дело не би помогнало с нищо на потребителите. Напротив, то би родило алтернативи… с по-ниско качество, би повишило цените на телефоните и би затруднило хората да получат услугитете за търсене, които желаят да употребяват ”.

Дружба за милиони?

Твърди се, че основният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай и шефът на Apple Тим Кук са се срещнали през 2018 година, с цел да обсъдят по какъв начин двете компании могат да работят дружно, с цел да подтикват растежа на приходите от търсене, съгласно правосъдното министерство. Обвинението твърди, че старши чиновник на Apple е написал до сътрудник в Гугъл след срещата: „ Нашата визия е да работим по този начин, като че ли сме една компания ”.

Споразумението обгръща почти 36% от всички поръчки за търсене в Съединени американски щати, съгласно министерството на правораздаването. В обвиняването се твърди също, че съвсем 50% от трафика на Гугъл за търсене е зародил на устройства Apple през 2019 година До огромна степен е по този начин, тъй като „ доста малко хора трансформират търсачката си по дифолт върху своите Apple устройства. След това Гугъл генерира доходи за себе си от всички тези търсения ”.

Според обвиняването, в подмяна на услугата Apple получава суми, които не са за подценяване: сред 8 и 12 милиарда $ на година, отбелязва CNN. Сумата може да съставлява до 20% от световния чист приход на Apple.

Изключителна търсачка

Делото се концентрира върху тактиката на Гугъл и доминирането на пазара на уеб търсене. Понастоящем корпорацията получава 80% от всички поръчки за търсене в Съединените щати. Обвинителите имат данни, че компанията „ употребява десетките милиарди долари годишни облаги от рекламиране в търсачки, с цел да потиска конкуренцията си ”. Всичко това, съгласно ведомството, се реализира посредством един способ: „ Направете Гугъл своя търсачка по дифолт ”.

В желае се споделя, че Гугъл поддържа преимуществото си посредством изключителни съглашения на стойност милиарди долари – сходни на това с Apple. Така търсачката на уеб колоса остава търсачка „ по дифолт ” за милиони уеб браузъри, мобилни устройства и нововъзникващи технологии за търсене като гласови асистенти и IoT устройства. Тъй като множеството консуматори не трансформират настройките си „ по дифолт ”, прибавя обвиняването, това в последна сметка „ трансформира Гугъл в де факто изключителна търсачка ”.

В делото особено се показва държанието на системата при мобилни устройства, като се отбелязва, че въпреки Android да е безвъзмездна и с отворен код, в реалност тя „ резервира контрола ” за доставчика. Договорите с така наречен сътрудници не разрешават основаването на нови версии на Android, а наред с това задължават компаниите да вършат предварителната апаратура на приложенията на Гугъл и включват съглашения за шерване на доходи, които са по-благоприятни за фирмите, които играят по разпоредбите на Гугъл.

Политически нюанси

Делото стартира след 16-месечно следствие. Моментът на старта му дава съображение на мнозина да виждат политически претекстове и нюанси. Според някои пазарни наблюдаващи, то идва в резултат на повтарящи се обещания от президента Доналд Тръмп да подведе под отговорност „ Big Tech ” като част от политическата си тактика. Други упорстват, че правосъдното ведомството „ е било подложено на натиск… да повдигне обвиняванията тъкмо преди президентските избори след две седмици ”.

BigTech на прицел

Големите софтуерни корпорации, в резюме BigTech, нееднократно са били в епицентъра на тежки антитръстови каузи. Самата концепция за контролиране на промишлеността напълно не е политически оцветена.

Наскоро оповестен отчет обърна внимание на монополните позиции на Apple, Amazon, Фейсбук и други софтуерни компании, като прикани за дейности по казуса. Нужно е „ засилено използване на антитръстовото законодателство по отношение на тези компании ”, гласи отчетът.

Мрачна вероятност

Доминацията на една-единствена търсачка е проблем, защото основаването на конкурентни артикули е прекомерно скъпо. Търсещата машина, която е на фокус в правосъдното дело, е една от общо три в Съединени американски щати, които употребяват уеб „ паяци ” – програмен продукт, който непрекъснато търси и индексира обществено наличните уеб страници. Другите две са Bing и DuckDuckGo.

Създаването на нова търсачка от различен състезател на пазара би коствало колосални първични вложения – в размер на милиарди долари, твърди обвиняването. Стотици милиони долари пък са нужни за поддържането ѝ всяка година. Това на процедура прави невероятно съществуването на по-малки съперници.

От друга страна, макар гневно звучащото обвиняване, Министерството на правораздаването не се стреми към разтрошаване на монопола на Гугъл или налагане на съответни санкции. По-скоро в делото се желае „ структурно облекчение, належащо за лечение на всяка вреда от антиконкурентното държание ”.

Въпреки, че телеком промишлеността на Съединени американски щати нееднократно е била разбивана по линия на антитръстовите регулации на страната, в този момент пазарните наблюдаващи са по-склонни да не чакат сходно развиване на нещата. Те припомнят, че сходни каузи могат да продължат с години, а други две знакови каузи на САЩ  – против IBM през 1970-те години и против Microsoft през 1997 година – в последна сметка приключиха без значителен резултат.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР