Антителата не са единственият белег за наличие на имунна защита.

...
Антителата не са единственият белег за наличие на имунна защита.
Коментари Харесай

При липса на антитела в кръвта: Защитата срещу COVID-19 може да е скрита и те да са в лимфните възли


Антителата не са единственият белег за съществуване на имунна отбрана. Антитела в кръвта има при скорошна среща с вируса.

Това изясни в „ Тази заран “ проф. Доброслав Кюркчиев, шеф на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

„ Когато човек не се е срещал дълго време с вируса, клетките, които отделят антитела, отдръпват своите центрове в лимфните възли и надлежно антителата могат да изчезнат от кръвта. Това е напълно разумно да се случи след преболедуване или имунизация “, изясни имунологът.

По думите му е илюзия, че имунизираните имат единствено антитела, а преболедувалите и антитела, и Т-клетъчен имунитет.

„ И едните, и другите имат и двете точно поради връзката сред двете неща. Т клетките са два типа – едните убиват инфектирани с вирус кафези, а другите провеждат цялата имунна защита. Наричат се помощници. Те оказват помощ и на тези Т-клетки, които убиват, и на В клетките, които секретират антитела. Тоест посредством проучване на Т-клетъчния имунитет получаваме двойна информация “, разясни още проф. Кюркчиев.

Изследване за имунитета

Екип от 37 лекари вършат значимо проучване в болница „ Св. Иван Рилски “. Включват се имунолози и ревматолози, които са с сложена втора доза ваксина през януари 2021 година В началото на април те вършат тест за това по какъв начин реагира имунитетът и по какъв начин се трансформира отбраната.

„ Идеята е да се съпоставят равнището на антителата и Т-клетъчният имунитет при лекари, които се срещат непрестанно с вируса и които са имунизирани едновременно. При 31 от тях са открити и антитела, и Т-клетъчен имунитет. При шестима и двете липсват в кръвта “, сподели проф. Доброслав Кюркчиев.

„ Явно тези шестима души не са се срещали скоро с вируса и тези кафези към този момент са в лимфните възли “, добави имунологът.

По думите му това е класика в имунитета, само че в света има единствено няколко сходни изявления и по тази причина проучването способства с изводите си. Обобщено – това значи, че отбраната е скрита, не е в кръвта, а в базите – в лимфните възли.

„ Омикрон “, имунизациите и зелените документи

„ Антителата не са единственият аршин за отбрана. Важно е да се означи, че Т-клетъчният имунен отговор е доста непокътнат при „ Омикрон “ спрямо „ Делта “ разновидността “, изясни имунологът.

Той сподели още, че не е животозастрашаващо, в случай че се имунизираме и в това време сме заболели. Това само би могло да докара до по-бурна реакция, която се показва с по-висока температура, увеличени лимфни възли и така нататък

„ Никой не е споделил, че съществуването на Т-клетъчен имунитет ще защищити от болест, само че в огромна степен на меродавност може да се твърди, че ще защищити от тежко боледуване. Крайно време е да стартираме да вършим тази разлика “, добави проф. Кюркчиев.

Той също по този начин посочи, че възпален не значи болен. Инфектиран значи човек, който може да има някакъв дискомфорт.

Имунологът не се ангажира да каже дали коронавирусът затихва и това би трябвало да кажат епидемиолозите в чиито пълномощия е този въпрос.

Според него няма да се постанова да си слагаме и четвърта доза ваксина, а наклонността е да има годишна имунизация по избор, както е с грипните ваксини.

Според имунолога зеленият документ е непотребен, тъй като той е въведен при „ Делта “ разновидността, когато е открито, че имунизираните и преболедувалите в доста по-малка степен могат да се заразят и надлежно да популяризират вируса.

„ При „ Омикран “ обаче това не е по този начин, което прави документът непотребен от имунологична позиция “, счита проф. Кюркчиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР