Антисемитските настроения и прояви на насилие срещу евреи в ЕС

...
Антисемитските настроения и прояви на насилие срещу евреи в ЕС
Коментари Харесай

Антисемитизмът в ЕС се увеличава и гони еврейското население от европейските държави

Антисемитските настроения и прояви на принуждение против евреи в Европейски Съюз се усилват, вследствие на което броят на евреите в Съюза е намалял през последните десетилетия, пишат в отчет на двама евродепутати. Те се базират на проучване на Агенцията за съществени права на Европейски Съюз (FRA) от 2018 година

Еврейското население в Европейски Съюз е намаляло от към 1.12 млн. през 2009 година на 1.08 млн. през 2017 година, по данни на Екологичен потенциал. Те обаче не са напълно точни, тъй като не всички страни събират данни за етносите, показват авторките Магдалена Пасиковска-Шнас и Аня Радженович.

Еврейското население във Франция да вземем за пример, където е най-голямата общественост в Европейски Съюз, е намаляло от към 500 хиляди (2002 г.) на 456 хиляди (2017). Емиграцията, главно в Израел, е основният фактор зад тази наклонност, която се ускорява през последните години. Други аргументи обаче са тормозът, дискриминирането и закононарушенията от ненавист против евреи. Министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху прикани френските евреи да се завърнат в Израел след убийствата в кошер супермаркет в Париж през януари 2015 година, четири години след смъртоносната офанзива в еврейско учебно заведение в Тулуза. Мнозина последваха съвета му.

Преди епохи евреите са преследвани като религиозно малцинство, до момента в който през последното столетие повода за Холокоста е схващането, че са опасност за страната. Днес евреите са цел главно поради събитията в Близкия изток, макар че някои антисемитски настроения са свързани с Холокоста.

Изследването от 2018 година на Агенцията за съществени права на Европейски Съюз (FRA) демонстрира по какъв начин се възприема дискриминирането против евреи в 13 страни членки на Европейски Съюз, сред които не е България. Данните демонстрират, че антисемитизмът остава проблем в Европейски Съюз, където 28% от евреите са претърпели тормоз минимум един път през последната година.

Действителността може да е по-сурова, предизвестяват авторките, тъй като 8 от 10 (79%) от претърпелите антисемитски тормоз не се оплакват в полицията.

Най-често тормозът идва от непознати (31%); някой с крайни мюсюлмански визии (30%); някой с извънредно леви политически възгледи (21%); сътрудник от работа или учебно заведение (16%); прочут или другар (15%); някой с извънредно десни политически възгледи (13%).

70% от участниците в проучването считат, че напъните против антисемитизма са неефективни, а 38% се усещат несигурни. По тази причина 34% от тях заобикалят еврейските събития и места, на които се събират евреи, също така обмислят емиграция.

Като цяло 9 от 10 респонденти в изследването от 2018 година усещат, че антисемитизмът се е нараснал в техните страни през петте години предшестващи проучването (89%). Повече от 8 на 10 (85%) дефинират това като сериозен проблем.

Респондентите постоянно дефинират равнището на антисемитизма като най-големият обществен или политически проблем на мястото, където живеят. Подобни прояви са съсредоточени в обществените медии (89%), следват обществените места (73%), медиите (71%) и политическият живот (70%).

Най-честите антисемитски изявления гласят, че „ Израелците се държат като нацисти по отношение на палестинците. “ (51%) и че „ Евреите имат прекалено много власт. “ (43%), както и че „ Евреите експлоатират възприятието за виновност поради Холокоста, с цел да реализиран свои цели. “ (35%).

Според отчет от 2015 година на Агенцията за съществени права на (FRA) на Европейски Съюз причинителите на антисемитски прояви са главно неонацисти, извънредно десни или извънредно леви симпатизанти, мюсюлмански фундаменталисти и представители на по-младото потомство. Антисемитското държание се показва главно в отказване и банализиране на Холокоста, възхвала на нацисткото минало и изложение на ненавист към израелската политика. Налице е физическо принуждение, закани и обиди против евреи, които посещават синагоги, тормоз против равини, набези против евреи, които носят знаците на религията си, тирада на ненавист, похищения против еврейски парцели, в това число палежи.

Изследването на FRA от 2018 година е обхванало население на 16 и повече години, което дефинира себе си като еврейско - на база вяра, просвета, образование, етнос, генезис на родителите, и което по време на проучването живее в една от включените страни (Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Холандия, Полша, Швеция и Великобритания). Най-много са представителите на Франция (3 869) и Англия (4 731). По над 1000 са те от Германия, Холандия и Швеция. Останалите страни са показани от 400 до 800 души.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР