Антиправителствените демонстрации в Армения приключиха с тържества за победата на

...
Антиправителствените демонстрации в Армения приключиха с тържества за победата на
Коментари Харесай

Руски вестник: Възможен ли е арменският сценарий у нас?

Антиправителствените демонстрации в Армения завършиха с тържества за успеха на националната нежна гражданска война, написа в. "Комерсант " по отношение на вчерашното отдръпване на арменския експрезидент и някогашен министър председател Серж Саркисян.

Протестиращите упорстваха за оставка на Саркисян поради напъните му да остане на власт като министър председател посредством неотдавнашната смяна в конституцията, трансформирала Армения от президентска в парламентарна република, също и по тази причина, че не е понижил бедността и корупцията в страната.

"Хората останаха из улиците на Ереван, с цел да честват отдръпването му. Те ръкопляскаха, танцуваха, отваряха шампанско и се качваха по паркираните коли. На някои улици бяха включени колони, откъдето звучеше с цялостна мощ национална музика, хората пригласяха и танцуваха ", споделя вестникът. "Навсякъде се чуват лозунги "Победихме " и "Свобода, тъждество, приятелство ", добавя за изданието локалният деятел Сергей Чаманян. На снощния протест в Ереван пристигнали още повече хора отпреди, тъй като в този момент няма от какво да се опасяват. Според уредниците победил е народът и това би трябвало да е показателно за целия свят. "Никоя партия и никоя външна мощ няма пръст в това, че народът си сподели мнението ", обобщава деятелят и добавя: Бъдещите управници би трябвало да вдървен, че при потребност отново ще затворим улиците и ще им посочим вратата.

Водачът на митингите Никол Пашинян към този момент не е проявявал премиерски упоритости, само че към този момент сложи нова цел - опозицията да реализира триумф на предварителни избори. Той изрази вяра, че върхушката на ръководещата Републиканска партия еднопосочно ще признае успеха на националната нежна гражданска война без принуждение. И добави, че през днешния ден ще продължи договарянията с властта за "предаване на властта без земетресения ", се споделя в материала.

"Комерсант " цитира първите мнения на управляващите в други страни във връзка арменската нежна гражданска война и прави извод, че те не осъждат събитията в Ереван. "Разчитаме на тясно съдействие с новото държавно управление ", декларирал Държавният департамент на Съединени американски щати пред РИА Новости, а немското външно ведомство приканило всички играчи в Армения да запазят здравомислие и подготвеност за разговор през идните дни.

Мария Захарова, говорителка на съветската дипломация, изтъкнала във Фейсбук единството на арменския народ и приключила с думите: "Армения, Русия е постоянно с теб! ". Очаква се до седмица Армения да има нов министър-председател, след това да се образува краткотрайно държавно управление, след което да бъдат планувани предварителни избори за парламент, написа "Известия ". Въпреки промяната на властта в Армения нищо не заплашва съгласно вестника икономическите й връзки с Русия. Това са добре развити и здрави връзки; Русия е основен стопански сътрудник на Армения, споделят специалисти на изданието. Двустранният стокообмен стигна предходната година рекордната сума 1,7 милиарда $. От 2015 година азиатската република членува в Евразийския стопански съюз. Русия продава на Армения минерали, техника и транспортни средства, храни и селскостопански първични материали, а купува от нея селскостопанска продукция, скъпоценни метали и камъни, обувки и текстил, припомня всекидневникът. "Всички схващат, че търговско-икономическите връзки би трябвало да се пазят и развиват ", декларира съветският бизнесанализатор Игор Николаев.

Според политолога Николай Силаев, приказвал пред "Независимая газета ", Серж Саркисян не е траял опитите да резервира властта в ръцете си, тъй като при мощния външен напън в оспорвания с Азербайджан регион Нагорни Карабах Армения не може да си разреши разкоша на една проточена политическа рецесия. Оттеглянето на Саркисян дава опция нещата да се върнат в конституционното русло. Същевременно последователите му към момента управляват Народното събрание и имат много шансове да запазят властта или най-малко доста въздействие даже след предварителни избори. "Опозицията излезе по-силна на улицата, само че няма гаранции да се окаже по-силна в границите на постоянната политическа битка ", счита наблюдаващият.

"Саркисян е осъзнал, че губи поддръжката на арменския хайлайф, а след арестите на протестиращи стачкуващите са станали още повече. Единствен вид е бил той да употребява мощ, само че не би могъл да вкара изключително състояние без поддръжката на Народното събрание. А е станало ясно, че не може да разчита на него ", споделя ереванският политолог Микаел Золян. Според него Републиканската партия ще се бори да остане на власт, като смени Саркисян с различен министър председател от своите редици, а опозицията ще се опита да не допусне това. "Всичко най-интересно занапред стартира ", заключава специалистът.

"Възможно ли е арменският сюжет да се повтори в Русия ", пита се "Ведомости ". Според негов източник, непосредствен до съветските силови структури, обстановката в Армения не може да се съпоставя с оранжевата гражданска война в Украйна. "Управляващите издигнаха за министър председател законно назначения Карен Карапетян (първия вицепремиер, в този момент и. д. министър-председател, б. р.) и се чака стабилизиране на ситуацията без никакви революции ", прибавя той. "Примерът на Армения надали ще стане сигнал за Кремъл ", сподели анализаторът Алексей Макаркин. Кремъл не позволява сходни неточности. За разлика от Саркисян, заречен пред народа да не става министър председател, когато властта в Армения бе трансферирана от президента към главата на кабинета, Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила към този момент не е заявявал, че няма предпочитание да бъде отново избран отново, отбелязва специалистът. Освен това съгласно него арменското общество е поискало възобновяване на властта, а в Русия такова нещо няма.

"Решенията за бъдещето на Путин ще се вземат, щом наближи 2024 година, когато изтича четвъртият му президентски мандат, и с оглед обстановката по това време, счита Макаркин. Кремъл си е взел поучения от украинската гражданска война. Путин стартира да взема превантивни ограничения още през 2016 година, по-специално като включи във властта едно ново потомство и показва нова вълна от управнически фрагменти ", добавя политологът Евгений Минченко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР