Антиправителствени демонстранти в Ливан дадоха воля на гнева си в

...
Антиправителствени демонстранти в Ливан дадоха воля на гнева си в
Коментари Харесай

В разгара на Рамазана: Протестите в Ливан се възобновиха

Антиправителствени стачкуващи в Ливан дадоха воля на гнева си в няколко ливански града тази нощ, като митингите им прераснаха в конфликти сред протестиращите и силите за сигурност, а 26-годишен мъж беше погубен в град Триполи, предадоха международните организации.

Протестиращите излязоха по улиците на столицата Бейрут, в Триполи и в други градове, с цел да изразят възмущението си от обезценяването на националната валута, от увеличението на цените и от дълбоката икономическа рецесия като цяло, която продължава да се задълбочава в разгара на пандемията от COVID-19.

В Триполи митингите минаха в конфликти на стачкуващите със силите на реда, които използваха сълзотворен газ и стреляха предупредително. Прострелян бе съдбовно 26-годишен мъж, а още двадесетина протестиращи бяха ранени, както и 40 военнослужещи. Демонстрантите подпалиха и три банки в града. Девет протестиращи бяха арестувани поради замеряне на силите на реда с камъни. Протестите продължиха и в ранните часове на деня.

200 ранени при конфликти сред протестиращи и полиция в Бейрут

В столицата Бейрут протестиращите подпалиха банкомати тази заран.

От няколко дни в Ливан напрежението още веднъж набъбна и антиправителствените стачкуващи възобновиха мобилизацията си в разгара на Рамазана. Подновяването на митингите става в миг, в който ливанските управляващи започнаха да понижават рестриктивните мерки, въведени поради епидемията от ковид, лишила живота на 24 души в страната.

Гневът на ливанците се ускори и против банките в страната, откакто те постановиха финансов надзор върху сметките на хората. През уикенда на черния пазар курсът на ливанската лира по отношение на $ беше от 4000 лири за $, макар че формалният курс си остава 1507 лири за $.

В неделя Ливанската централна банка инструктира обмените бюра да не продават $ за повече от 3200 лири. Вчера множеството бюра не продаваха долари с аргумента, че клиентите, предлагащи долари, отказвали да ги продават на толкоз ниска цена, като тази предложена от Ливанската централна банка.

Полиция употребява водни оръдия против стачкуващи в центъра на Бейрут
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР