Антикризисните мерки ще се окажат задълбочаващи кризата в България, ако

...
Антикризисните мерки ще се окажат задълбочаващи кризата в България, ако
Коментари Харесай

Готвят нов удар срещу 30 000 плевенски домакинства

Антикризисните ограничения ще се окажат задълбочаващи рецесията в България, в случай че готвеният нов законопроект за облагане на свръх облагите на енергийните сдружения стане факт в нашенския вид.  Европейски Съюз е подхванал тази непопулярна мярка, намесвайки се краткотрайно в свободния пазар, с цел да ограничи енергийната рецесия, тъй като нейният размер застрашително  я трансформира и в продоволствена такава.

От листата на тези предприятия Европа изключва газовите централи, тези, които нямат ниски пределни разноски, както и предлага да не се ползват ограничения, които са дискриминационни или заплашват капиталовата среда, т.е би трябвало обезпечено да се покриват капиталовите и оперативни разноски на сдруженията. Въпреки, че Топлофикация Плевен попада във всички точки на изключенията съгласно българския вид на проектозакона тя ще бъде обложена за свръх облаги.

Свръх облаги или свръх загуби

За миналия отоплителен сезон Топлофикация Плевен е натрупала близо 48 милиона лв. недовзет доход. Това е разликата сред прогнозната цена на природния газ, по отношение на която КЕВР дефинира цената на централното отопление и действително платената. Това разминаване може да бъде обезщетено от страната или да бъде заложена в идващия регулаторен интервал за равнене. Към сегашния миг в плановете на топлофикация тя стои като недовзет доход. Очакванията са, че от юли до декември ще бъдат насъбрани още към 32 милиона лв., тъй като себестойността е калкулирана на база 117 лева за природен газ, а действителната му цена е два пъти по – висока още веднъж. Така с близо 80 милиона лв. недовзет доход ориста на топлофикация Плевен е застрашена и без да бъде облагана с налог свръх облаги, какъвто на процедура не съществува.

Високоефективно комбинирано произвеждане

Това, което се планува да бъде обложено е приходът от произвеждане на електрическа сила, част от програмата за високоефективно комбинирано произвеждане. Казано на по – наличен език централата създава топлинна и електрическа сила, с цел да реализира оптимална цена за потребителите без разхищаване на енергоресурси. При към този момент обрисуваната картина с недовзетия доход е повече от ясно, че в случай че Топлофикация Плевен успее да осъществя създадената от нея електрическа сила на по – висока цена това отчасти ще облекчи нейната ликвидност и ще помогне за задържане на търпима за 30 000 клиенти цена. Ако проектозаконът бъде утвърден, тази електрическа сила ще бъде обсъждана като независим артикул, облагайки го с спомагателен налог, а резултатът ще е лавинообразни отводи от централно отопление и банкрут на централата.

Инвестиционна или институционна стратегия

Топлофикация Плевен работи по капиталова стратегия, която е мощно затруднена от ликвидната рецесия. Регламентът на Европейски Съюз ясно споделя, че облаганото за свръх облага сдружение би трябвало да може да обслужва оперативните си разноски и да не се заплашват вложенията. Проектозаконът, подготвян от институциите в България, би пренебрегнал и тази рекомендация, в случай че Топлофикация Плевен бъде обект на такова в допълнение облагане.

В последна сметка Топлофикация Плевен, както всички други такива сдружения в България, работи в контролиран режим от КЕВР. Подценената цена на природния газ от регулатора на входа е надалеч по – ниска от действителната и изкривява визията за себестойност и облага. Цената на изхода – на топлинната и електрическа сила се дефинира от тази себестойност като електрическа сила е с по-висока цена, с цел да бъде по-достъпно отоплението за потребителите. Неразбирането на цялостната картина и всички изгоди, които централното отопление дава и на хората, и енергийната система може да докара до нечувана по мащаб рецесия.

В тази връзка Топлофикация Плевен изпрати писмо до всички виновни институции и се надява разсъдъкът да надделее, а европейските рекомендации да бъдат спазени, тъй като по – положително, оптимално и екологично отопление за Плевен няма.

Потърпевшите ще са малко над 30 000 семейства и топлофикационното сдружение, която без подозрение ще изпадне в неплатежоспособност да извършва своите отговорности.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР