Антикризисните мерки 60/40, 75/0, 80/20 остават до края на майВирусът

...
Антикризисните мерки 60/40, 75/0, 80/20 остават до края на майВирусът
Коментари Харесай

Премиерът Борисов спря ваксинацията с AstraZeneca

Антикризисните ограничения 60/40, 75/0, 80/20 остават до края на май
Вирусът разболява повече деца

Имунизирането с имунизацията на AstraZeneca или така наречен Оскфордска ваксина да бъде спряно, до момента в който с документално мнение Европейската организация по медикаментите отхвърли всички подозрения по отношение на сигурността ѝ. Това разпореди министър председателят Бойко Борисов по време на работно заседание с министрите.

“Докато не пристигна документално от Европейската организация по медикаментите тъкмо и ясно доказана диагноза - може или не може да се слага имунизацията на AstraZeneca, до тогава я спирате”, безапелационен бе министър-председателят. Той подсети, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са одобрени от Европейската организация по медикаментите. “Ние, страните членки, единствено сме ползватели”, добави Борисов.

Премиерът изиска до броени дни да бъде направен проект за установяване на критериите със здравните условия към туристите, които ще посетят България през новия сезон. Борисов добави, че са обезпечени средства и за продължаването на държавните антикризисни ограничения 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май в това число. Дотогава е обезпечена и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда.

Здравният министър проф. Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев рапортуваха, че от ден на ден деца и възпитаници се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

Хоспитализираните деца до 18-годишна възраст, с потвърден COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години, уточни здравният министър.
Министър-председателят към австрийския канцлер Себастиан Курц:Подкрепяме методът на доставки да се преразгледа
Повече от година дружно се борим против COVID-19

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с австрийския канцлер Себастиан Курц. Премиерът изрази поддръжка за самодейността на австрийския канцлер да бъде деликатно прегледан методът на доставка и систематизиране на имунизациите, контрактувани от Европейската комисия, към страните членки на Европейски Съюз. По-рано през днешния ден Курц упрекна Европейски Съюз, че разрешава воденето на подмолно спорене за систематизиране на препаратите против COVID-19 сред страните. Така някои от тях се сдобивали с пъти повече ваксини от други.

Според Борисов е належащо дистрибуцията на имунизациите да се осъществя на правилото, към който се сплотиха държавните и държавни ръководители по време на съвещанието на Европейския съвет на 21 януари. Тогава беше посочено, че имунизациите следва да се доставят по едно и също време и би трябвало да се разпределят съразмерно на база популацията на страните членки.

“Вече повече от година дружно се борим против разпространяването на COVID-19. Обединихме напъните си, тъй като знаем, че сме по-силни, когато сме единни и че никоя страна няма да е предпазена от COVID-19, в случай че всички не сме в безопасност”, безапелационен беше българският министър-председател. Той подсети за началото на пандемията, когато България беше една от първите страни, която съумя бързо да реорганизира производството си, тъй че да стартира да създава защитни средства, обезпечавайки своите потребности и предлагайки поддръжка на други страни да запълнят неналичията си. По думите му е въпрос на взаимност всички страни членки да имат идентичен достъп до значимия запас, каквито са имунизациите против COVID-19.
Изявление на AstraZeneca: Няма данни за нараснал риск от тромбоза
Компанията AstraZeneca разгласява изказване в петък, в което твърди, че данните на компанията за сигурността на нейните ваксини против ковид не демонстрират доказателства за нараснал риск от формиране на кръвни съсиреци, за каквито случаи беше докладвано от няколко европейски страни през последните дни.

“Анализът на нашите данни за сигурност на повече от 10 милиона записа не е посочил доказателства за нараснал риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е избрана възрастова група, пол, партида или в която и да е страна с Covid-19 ваксина на AstraZeneca. Всъщност следеният брой на тези типове събития е доста по-малък при имунизираните, в сравнение с би се очаквало измежду общото население”, се отбелязва в изказването, представено от CNN.

Изявлението идва, откакто няколко страни в Европа стопираха разпространяването на имунизацията, откакто споделиха опасения, че използването ѝ може да бъде обвързвана с нараснал риск от неподходящи резултати като кръвни съсиреци.

Европейската организация по медикаментите (EMA) също предложи по-рано през днешния ден обновени насоки за сигурността на тази ваксина.

EMA показа най-важните моменти от последната среща, извършена от Комисията за оценка на риска за фармакологична зоркост (PARC), акцентирайки, че комисията проверява случаи на тромбоемболични събития след имунизация с имунизацията против Covid-19 на AstraZeneca.

“Ползите от имунизацията не престават да надвишават рисковете и имунизацията може да продължи да се ползва, до момента в който следствието на случаи на тромбоемболични събития продължава”, се показва в изказването и се прибавя, че към момента няма доказателства за директни връзки сред тях.

Освен това PRAC предложи актуализация на информацията за имунизацията, която да включва, че алергични реакции като анафилаксия и свръхчувствителност се случват с незнайна периодичност, както и че към този момент са докладвани доказани случаи на тези реакции.

Имунизирала се с Оксфордската ваксина
Има случай на умряла жена в Пловдивско
Ваня Недялкова
ТРУД, Пловдив

Ваксинирането с AstraZeneca е спряно поради умряла жена от пловдивското село Йоаким Груево, се разбра при визитата на здравния министър проф. доктор Костадин Ангелов в Пловдив.

“Поводът за прекъсването на имунизацията в летален излаз на 57-годишна жена. Тя е умряла в дома си в 3 ч. Ваксината е сложена през вчерашния ден в 12 ч. Жената е получила изострен зной, само че е имала сърдечни недоволства още от 2005 година Изчакваме аутопсията, която ще излезе другата седмица. Тогава ще решим по какъв начин ще продължим”, сподели той. Жената не е била ваксинирана с ваксина от проблематичната партида.

“Няма никаква заплаха за имунизираните хора, няма данни за причинно-следствена връзка даже в тази обстановка. Но сме длъжни да проверим. Работната диагноза за гибелта на дамата е белодробна непълнота, ще изчакаме аутопсията”, съобщи проф. Ангелов. Той добави, че нежеланите реакции след имунизиране са 3 на 1000.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР