Антикорупционното звено прокуратурата внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен

...
Антикорупционното звено прокуратурата внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен
Коментари Харесай

Обвиниха бившия шеф на ДФЗ Мирослав Николов за безстопанственост

Антикорупционното звено прокуратурата внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт против Мирослав Николов - някогашен изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие ", за умишлена занемареност, оповестява Канал 3.

Николов е предаден на съд за това, че за интервала 26.02.2014 година - 09.07.2014 година в гр. София, в качеството на длъжностно лице - изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие”, съзнателно не положил задоволително грижи за ръководството, ръководенето, стопанисването и запазването на повереното му имущество, като от това са последвали обилни вреди за Държавен фонд " Земеделие” в размер на 19 950.00 лева

С Решение на Управителния съвет на Държавен фонд " Земеделие” от месец ноември 2013 година Мирослав Николов бил определен за изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие ".

В това си качество той осъществявал управителна работа, обвързвана с ръководство на имуществото на Фонда, провел и ръководел цялостната му активност, разполагал със стопанско-разпоредителни и организационно-ръководни пълномощия.

В Държавен фонд " Земеделие " съществувала обособена дирекция " Връзки с обществеността, протокол и съгласуваност ". Тя осигурявала провеждането на осведомителната политика на фонда, като провела даването на информация в сходство с конституционните права на жителите, уведомила обществеността за функционалностите, стратегиите и дейностите на фонда, провела обществените изяви на чиновниците на фонда.

Въпреки съществуването на профилирано звено в региона на медийната политика на фонда с тъкмо и обширно написани отговорности, на 26.02.2014 година Николов сключил контракт за даване на услуги в региона на връзките с обществеността и обществените връзки с частно комерсиално сдружение.

Според клаузите на контракта, против сумата от 19 950 лева комерсиалното сдружението, в границите на 4 месеца, следвало напълно да дублира функционалностите на дирекция " Връзки с обществеността, протокол и съгласуваност ".

Преди подписването на контракта Николов не спазил условията за съгласуването му от финансов инспектор, основен счетоводител, шеф Дирекция " Обществени поръчки”, началник на структурното звено заявител, отраслов заместител изпълнителен шеф и основен секретар.

След подписване на контракта, Николов не го дал на лицето, отговорно за осъществяване на счетоводните записвания, и по този начин било поето финансово обвързване в тежест на Държавна фирма " Земеделие " размер на 19 950лв. без знанието на лицето, отговорно за счетоводните записвания.

В периода на контракта сдружението –съконтрахент, не направило всички от контрактуваните дейностите, само че предявило фактура за заплащане на цялостната сума по контракта.

Въпреки формалните възражения на финансовите контрольори в Държавна фирма " Земеделие " по отношение на погашение на претендираната сума от сдружението, Николов разпоредил със своя писмена резолюция сумата от 19 950 лева да бъде изплатена по предявената фактура. По този метод предизвикал прахосване на поверените му държавно имущество.

Ако бъде приет за отговорен Мирослав Николов може да получи наказване в размер от две до осем години отнемане от независимост, както и да бъде лишен от право да заема избрана държавна или социална служба.

Спрямо Николов е взета мярка за неотклонение " подписка ".

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР