Антикорупционният фонд сезира в понеделник Сметната палата и Агенцията за

...
Антикорупционният фонд сезира в понеделник Сметната палата и Агенцията за
Коментари Харесай

МВР сключило съмнителни договори за каски на завишени цени

" Антикорупционният фонд " сезира в понеделник Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за две публични поръчки, подписани от Министерство на вътрешните работи, при които са налице редица подозрения към цената, периода на осъществяване и избора на изпълнителя.

Става въпрос за закупуването на 460 противоударни каски с визьор през декември 2016 година и за поръчката на още 330 сходни каски през септември 2017 година

И двата контракта са подписани с " ПАНОВ " ЕООД, макар че компанията е изпълнила първата поръчка, нарушавайки 45-дневния период за доставка с цели 128 дни. Освен това и двете поръчки са парафирани на доста по-високи цени от пазарните, твърди в сигнала си неправителствената организация.

По първия контракт Министерство на вътрешните работи е платило на компанията реализатор общо 429 640 лв. без Данък добавена стойност, като поради забележителното закъснение на доставката от " ПАНОВ " ЕООД са поели наказателна клауза от 32 995 лв.. Втората поръчка, извоювана по-малко от година по-късно от същата компания, е била на стойност 296 670 лв.. Тя към този момент е изпълнена в период, въпреки той да е подозрително къс – едвам 12 дни.

" Според наличната информация, ценовото предложение за единична цена за противоударна каска по контракта от 2016 година е 934 лева без Данък добавена стойност, а по контракта от 2017 година е 899 лева без Данък добавена стойност. Експертният разбор на цените на свободния пазар на това профилирано съоръжение с идентична техническа спецификация сочи, че те не надвишават 150-200 USD за индивидуален брой най-голям клас модели противоударни каски с визьор, а за съпоставяне най-масовите предлагани модели са доста под 100 USD за индивидуален брой ", показват от " Антикорупционния фонд ".

Според неправителствената организация подозренията към избора на въпросния реализатор се ускоряват и от обстоятелството, че по данни в Търговския указател " ПАНОВ " ЕООД има напълно друг предмет на активност.

Колкото до 12-дневния период за доставка на каските от втората поръчка, от " Антикорупционния фонд " позволяват, че " сходен извънредно къс период може да значи всъщност опит за ограничение на конкуренцията, а въпреки това дава изключително преимущество при определянето на изпълнителя ".

Как е бил оценен потенциалът на компанията реализатор, в случай че има потвърдено недобро осъществяване на предходния контракт, питат от фонда в сигнала си до Сметната палата и АДФИ.

" Налице са и още подозрения за операции. Съществена разлика сред двата контракта, без аргументация, е разликата в гаранционния период на доставените артикули. По първия контракт от 2016 година срокът е 2 години от датата на сключване на приемно-предавателния протокол, а в контракта от 2017 година – срокът е 10 години, т.е. 5 пъти по-дълъг за същия артикул (със същата техническа спецификация). Максималният вероятен гаранционен период съгласно условията на процедурата води до това, че участникът " ПАНОВ " ЕООД получава оптимален брой точки при оценка на подадената оферта ", прецизират от " Антикорупционния фонд ".

Според организацията по случая би трябвало да бъде тествано и дали в процедурата от 2016 година не са взели присъединяване свързани лица, макар възбраната за това в Закона за публичните поръчки. Става въпрос за присъединяване на " Кар строй " ЕООД, за чийто шеф в Търговския указател до края на февруари 2016 година е посочен Ангел Панайотов Панов. Същият е бил и едноличен притежател на сдружението до 6 юни 2016 година – единствено два месеца преди решението за откриването на процедурата по публичната поръчка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР