Антикорупционният фонд е сезирал Комисията за предотвратяване и установяване на

...
Антикорупционният фонд е сезирал Комисията за предотвратяване и установяване на
Коментари Харесай

Дават двама кметове съпрузи на комисията за конфликт на интереси

Антикорупционният фонд е сезирал Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ) за евентуален спор на ползи на кмета на община Раднево Теньо Тенев, чиято брачна половинка е кметски наместник от същата община. 

Ситуацията е зародила след избирането на кмета на последните локални избори през 2015 година, като кметския наместник е назначен преди този момент. 
 
“Законодателството в тази ситуация е изрично, че лице, заемащо обществена служба, няма право да извършва контролни или проверяващи функционалности или да постанова наказания в частен интерес в случай, че точно кметът е шеф и началник на кметските наместници ", се споделя в изпратения до комисията юридически разбор на обстановката. 
 
В пълномощията на кмета е решението дали едно лице ще продължи да реализира функционалностите си на кметски наместник или ще бъде освободено от заеманата служба. Според закона за локалното самоуправление кметските наместници не престават да извършват функционалностите си и след приключване на периода на мандата до освобождението им от новоизбрания кмет на общината. Те могат да бъдат освободени предварително без предупреждение от кмета на общината. 
 
АКФ счита значим за изясняване въпроса дали в тази обстановка кметът на общината не работи в спор на ползи във връзка с обвързваното с него лице. 
 
Проверката на юристите от правния център откри също, че съгласно оповестените на интернет страницата на общината заявления, единият от двамата съпрузи не е заявил зародилата обстановка след локалните избори, което е непосредствено нарушаване на закона и предстои на глоба. 
 
Съгласно Етичните правила на Антикорупционния фонд не се афишират имената на физическите лица от подадения сигнал до привършване на инспекцията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР