Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни

...
Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни
Коментари Харесай

АКФ прати китайските маски и лекарства, закупени през 2020 година, в европейската прокуратура |

Антикорупционният фонд (АКФ) алармира Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни маски и лекарствени средства, закупени от Министерство на здравеопазването за битка с COVID-19 през 2020. Сигналът до Европейската прокуратура идва откакто на два пъти през 2020 и 2021 АКФ сезира българската прокуратура, само че в първия случай преписката по случая е прекъсната, а във втория досега липсват каквито и да било дейности, оповестиха от АКФ. 

За пръв път от антикорупционния фонд алармира институциите за проблем с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020, когато разгласява следствието „ Маската невъзможна “. От него ставаше ясно, че някогашният здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни служащи на първа линия, като се е обосновал с осъществен тест за надеждност. Тестът обаче е бил осъществен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива проби, и е бил върху една, единствена маска - която даже не е била от същия тип като импортираните по контракта с китайската страна.

През март 2021 година, Върховната административна прокуратура (ВАП) приключи формираната по сигнала кореспонденция за вноса на китайски маски без въобще да прегледа подробната документи, приложена към сигнала на АКФ, която изрично демонстрира, че на поръчаните и раздадени медицински маски не са осъществени никакви проби за качество, макар множеството медийни и научни изявления за компрометираното им качество.

Мотивите на ВАП тогава бяха, че в границите на предварителната инспекция е отправила предложение към здравния министър да реализира законовите си отговорности по запазване здравето и живота на жителите. В отговор господин Ананиев декларирал, че е направил имено това, което за ВАП е задоволително съображение преписката да се приключи.

В началото на юли 2021 година АКФ алармира Софийска градска прокуратура и за нередностите при закупуването от Министерство на здравеопазването от Китай на два лекарствени продукта (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg.) за лекуване на COVID-19 на обща стойност над 629 хиляди щатски $. В сигнала на АКФ се посочваше, че проблематично e закупуването на медикаментите без контракти, без съпътстваща медикаментите документи и без опция за идентифициране на производителите, както и последващото им, противоречащо на закона, систематизиране към болничните заведения в страната.

С разпореждане на СГП от 13.08.2021 година сигналът на АКФ беше препратен по подготвеност към Специализираната прокуратура, само че досега няма информация тя да е подхванала каквито и да е дейности.

В края на юни служебният министър за опазването на здравето Стойчо Кацаров също алармира Прокуратурата за нарушавания на министър Кирил Ананиев при сключването на контракти с Китай за доставка на лекарствени артикули, персонални защитни средства и здравна инсталация. В края на август 2021 година министър Кацаров заяви, че Прокуратурата на Република България е предала сигнала му на Европейската прокуратура. В известието на Министерство на здравеопазването се показва, че прокуратурата е предала материалите, описващи нарушаванията по случая, „ по подготвеност на Европейската прокуратура “.

„ От това известие излиза наяве, че българската прокуратура е решила, че въпросът дали министърът на опазването на здравето е нарушил закона, сключвайки неизгодни контракти с Китай, е отвън нейната подготвеност, декларира София Желева, юридически специалист на Антикорупционния фонд.

Поради това АКФ приготви цялата събрана от нас информация и документи по въпросите за компрометираните китайските маски и медикаменти и я даде на Европейската прокуратура. Случаят е от компетентността на Европейската прокуратура, защото платените по проблематичните контракти суми съставляват европейско финансиране. Освен финансовите ползи на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски жители – медици и пациенти. Казусът е от особена значимост - става дума за това дали българските управляващи са създали всичко належащо да защитят здравето на българските жители и медици на първа линия. Имаме аргументи да се съмняваме, че това е по този начин и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушавания да не се позволяват в бъдеще “ декларира Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР