Антикорупционният фонд (АКФ) е подал жалба в Европейския съд по

...
Антикорупционният фонд (АКФ) е подал жалба в Европейския съд по
Коментари Харесай

КПКОНПИ ще отговаря пред Европейски съд за достъпа до информация

Антикорупционният фонд (АКФ) е подал тъжба в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) поради отхвърли на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да разкрие решенията си за пускане на произвеждане за лишаване на нелегално добито имущество.

Жалбата в Европейски съд по правата на човека се опира да тезата за жестоко ограничение на правото на достъп до информация от страна на КПКОНПИ, както и на несъблюдение на влезнало в действие правосъдна решение - член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида, по този начин и на член 39-41 от Конституцията на Република България.

Нарушено и е правото на ефикасни средства за отбрана, според член 13 от Конвенцията, защото КПКОНПИ съвсем 2 години отхвърля да извърши влезнало в действие правосъдно решение ", показват от АКФ. От АКФ се базират на разпореждане на Административния съд - София от ноември 2022 година, за това, че решението на КПКОНПИ за започване на произвеждане по конфискация на имущество не могат да бъдат служебна загадка и задължи комисията да даде цялостен достъп до тях. Според постановлението " решенията за започване на произвеждане по конфискация съставляват социална информация ", като САС задължи КПКОНПИ да даде достъп до тях в 14-дневен период след влизането на правосъдното решение в действие. Решението на съда е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Решенията са значими, тъй като точно посредством тях може да се обясни какви инспекции са осъществени от държавния орган, откритите въз основа на тях обстоятелства, критериите и правните заключения, довели до формиране на правосъдно дело, мощно засягащо имуществената сфера на жителите.

От АКФ декларират, че вместо да извърши правосъдното решение КПКОНПИ е подала иск то да бъде оповестено за незначително и е спряла административното произвеждане по даване на търсената от АКФ информация. Искът е отритнат през март 2023 година от АССГ, само че Комисията още веднъж го внася към този момент пред Върховния административен съд, като по този начин забавя разкриването на информация с най-малко още една година, защото първото намерено правосъдно съвещание по делото е планувано за март 2024 година

Така ще се окаже, че повече от 2 години след подаване на заявката за достъп до социална информация и повече от година и половина след влизане в действие на правосъдно решение, задължаващо КПКОНПИ да я даде, същата към момента не е предоставена.

" Действията на КПКОНПИ съставляват очевидна корист с процесуални права. Постановени са решения, в които ясно е отсъдено, че желаната от АКФ информация е социална по своя темперамент и няма законови спънки за нейното даване. Налице е надделяващ публичен интерес да се разбере какво е наличието на решенията на КПКОНПИ за лишаване на нелегално добито имущество, какви са претекстовете им, каква методология употребяват. Колкото повече комисията забавя даването на тези решения, толкоз повече се ускоряват подозренията, че управлението ѝ се опасява от публичната реакция при тяхното откриване ", декларира Бойко Станкушев, шеф на АКФ.

АКФ за следващ път приканва КПКОНПИ да извърши влязлото в действие правосъдно решение от ноември 2022 година, с което съдът я задължи да даде достъп до решенията в 14-дневен период. Призоваваме КПКОНПИ да направи решенията си за започване на произвеждане по лишаване на нелегално добито имущество обществени, както и да работи за по-голяма бистрота при осъществяване на предоставените ѝ по закон действия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР