Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при шефа на Изпълнителната

...
Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при шефа на Изпълнителната
Коментари Харесай

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Тома Белев и шефове на АЕЦ `Козлодуй` |

Антикорупционната комисия откри спор на ползи при шефа на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) Галин Николов, а против зам.-министъра на екологията Тома Белев и управлението на АЕЦ " Козлодуй " - изпълнителния шеф Наско Михов и заместника му Александър Николов, образува произвеждане за спор на ползи.

Това излиза наяве от решенията на КПКОНПИ от 16 февруари.

Искът против Георги Попов пред Софийския градски съд е за 19 147 186,25 лева Той е упрекнат от прокуратурата за присъединяване в проведена незаконна група с началник Васил Божков. Претендират се и 17 недвижими парцела, както и три моторни транспортни средства. Втората искова молба е против Николай Бардар за 5 679 012,27 лева, като в нея е включена цената на 7 недвижими парцела и 2 МПС. Той е упрекнат от прокуратурата за длъжностно заграбване в изключително огромни размери. 

Галин Николов е махленски в спор на ползи поради това, че на 7 август 2020 година е упражнил пълномощия по работа в частен интерес на обвързвано с него лице. Той е предложил и назначил шурея си на по-висока служба с по-голяма заплата. Николов е трябвало да си направи самоотвод, само че не го е сторил, по тази причина му е наложена санкция от 5000 лева

Комисията е образувала произвеждане за спор на ползи при Тома Белев, а мотивът е сигнал, съгласно който той е ръководител на Управителния съвет на Сдружение „ Асоциация на парковете в България “. КПКОНПИ ревизира сигналите по отношение на декларациите за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности, и сезира органа по избора или назначението им за предприемане на нужните дейности, оповестяват от комисията на Сотир Цацаров.

Срещу Наско Михов и Александър Николов е постъпил сигнал, в който се съдържат изказвания за непозволено облагодетелстване – подписване на контракти с сдружения, индиректно свързани с тях.

Съгласно ЗПКОНПИ спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството комисията изисква и получава нужната информация и документи и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в комисията е планувано друго, припомнят от КПКОНПИ.

Решението за Галин Николов не е влезнало в действие. За Тома Белев, Наско Михов и Александър Николов спор на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред.

По отношение на проектозакона за събиране на вземанията по потребителски контракти КПКОНПИ насочва рекомендация към вносителя за включване на детайлна уредба по регистриране и критериите към активността на сдруженията за събиране на вземания. Тази уредба не би следвало да се съдържа в подзаконов нормативен акт - по този начин, както е планувано - с приемане на Наредба от Министерски съвет в двумесечен период, а би трябвало да залегне в самия закон. В противоположен случай се основават предпоставки за пояснение, а оттова – и за прояви на корупционно държание, поради значимостта на тези публични връзки, се показва в решението на Комисията " Цацаров ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР