Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на

...
Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на
Коментари Харесай

Ето какви са мотивите на Антикорупционната комисия по казуса Гюров

Антикорупционната комисия разгласи претекстове за решението си, че подуправителят на Българската национална банка Андрей Гюров прави активност, несъвместима с поста му. 

Решението е поради присъединяване на Гюров като съучастник в едно сдружение с лимитирана отговорност и в управителните органи на две неправителствени организации. Това излиза наяве от 10--те страници претекстове към решението, което Комисията популяризира след гледище на медиите. 

Решението е постановено в понеделник, като е подписано от краткотрайния началник на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев и от тримата ѝ членове.

Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева са тримата членове, поставили дружно със Славчев подписите си под решението. То е със заличени имена освен на сдружението и неправителствените организации, само че и на Българската национална банка и партия " Продължаваме промяната ".

От него излиза наяве, че през октомври в Комисията постъпва сигнал против Гюров. Месец по-късно е взето решение да стартира инспекция, а още месец по-късно идва втори - подобен сигнал, който е причислен към нея.

Комисарите, оповестили Гюров в несъответственост, категорично означават, че няма възбрана член на Управителния съвет на Българска народна банка да взе участие в сдружение с лимитирана отговорност и неправителствена организация. Но той е трябвало при встъпването си в служба да уведоми управлението на Централната банка и надлежно да получи позволение. Освен това не е заявил тези си участия в подадената от него встъпителна декларация пред Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. 

И въпреки към датата на произнасянето на решението Управителният съвет към този момент да е знаел, единомислещо антикорупционната комисия афишира, че Андрей Гюров е в състояние на несъответственост.  

Такова във връзка с неговото партийно участие обаче няма, тъй като е открито,  че той е подал заявление за предварително преустановяване на мандата си като член на Изпълнителния съвет на " Продължаваме промяната " на 26.07.2023  година. Това е и датата, на която Гюров встъпва в служба като подуправител на Българска народна банка.

Решението може да бъде обжалвано пред административния съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР