Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси при двама изпълнителни

...
Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси при двама изпълнителни
Коментари Харесай

Комисията на Цацаров не откри конфликт на интереси при двама шефове на Александровска |

Антикорупционната комисия не откри спор на ползи при двама изпълнителни шефове на УМБАЛ " Александровска ", откакто проф. Костадин Ангелов стана здравен министър в последния кабинет на Бойко Борисов. Проверката на проф. Борис Богов и проф. Димитър Буланов е почнала след  сигнал.

За проф. Буланов в него се твърди, че в декларация пред Агенцията за обществени предприятия е показал, че не е чиновник на УМБАЛ „ Александровска “ и няма търговски връзки с нея. От документи на болничното заведение излиза наяве, че има трудов контракт, само че е излязъл в неплатен отпуск и има подписан цивилен контракт за консултантски услуги. Проф. Буланов заема пет длъжности – член на Съвета на шефовете на „ УМБАЛ Александровска “ ЕАД, неин чиновник на трудов контракт в неплатен отпуск и съветник на цивилен контракт на болничното заведение. Отделно от това е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и учител в него, като една от главните бази на университета е „ УМБАЛ Александровска “ ЕАД.

По отношение на проф. Богов в сигнала се твърди, че по традиция лекарите в държавните лечебни заведения преглеждат в диагностично-консултативни центрове към болничното заведение, като се показва, че не е открито дали Борис Богов преглежда в подобен център.

В хода на производството е открито, че на 2 януари 2020 година е подписан контракт сред ДКЦ „ Александровска “ ЕООД и Борис Богов, по силата на който на професора е предоставено да прави здравна активност като лекар-нефролог при повикване от възложителя. Договорът е възмезден и е възобновен при същите условия на 4 януари 2021 година От събраните доказателства излиза наяве, че Борис Богов, в качеството му на изпълнителен шеф на „ УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД е упражнил пълномощия по работа, като на съвещание на Съвета на шефовете на 29 януари 2021 година е дал своя вот „ за “ приемане на решение за продължение на договорните правни отношения сред болничното заведение и ДКЦ-то за даване на инсталация.

Комисията обаче открива, че подписаният контракт е в полза на обществото и не намира спор на ползи.

По отношение на проф. Димитър Буланов е открито, че той не е упражнил пълномощия по работа във връзка със сключването на трудов контракт сред него и болничното заведение. Подписът е положен от него само в качеството му на доктор и чиновник, а автограф като представляващ сдружението е положила Мария Куманова, зам.-директор на УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД. Липсва частен интерес и при сключване на заповедите за преустановяване на трудови контракти с УМБАЛ „ Александровска “.

Антикорупционната комисия откри спор на ползи при някогашния кмет на община Созопол Панайот Рейзи (2015-2019 г.).

Производството е почнало по сигнал, че в качеството си на разположение на висша обществена служба Рейзи е разходвал общински средства в интерес на Сдружение „ Футболен клуб Созопол “, на което е бил ръководител на Управителния съвет от 6 март 2009 година до 21 април 2019 година В документално мнение пред КПКОНПИ Панайот Рейзи е показал, че няма икономическа или политическа взаимозависимост сред него и спортния клуб, както и че не е получавал заплащане от участието си. Освен това е работил след решения на общинския съвет и няма по какъв начин да не ги извърши.

Установено е, че Рейзи е подписал персонално 6 преводни нареждания за погашение на дотации от общинския бюджет към клуба в размер на 155 000 лева

Обстоятелството, че кметът е и член на УС и представляващ Сдружение с нестопанска цел „ Футболен клуб Созопол “ постанова извода за съществуване на частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ , който се показва в приемане на полза под формата на помощ и поддръжка, и въздейства върху осъществяването на служебните пълномощия на кмета, показват от КПКОНПИ.

Правилното и законосъобразно държание би било преди подписването на преводните нареждания Панайот Рейзи да си направи самоотвод от осъществяването на съответното пълномощие по работа и да го делегира на собствен заместител, а той не го е направил, оповестяват от комисията на Сотир Цацаров.

На Рейзи е наложена санкция от 5000 лева и е отнета сумата от 155 000 лева, колкото е дотацията, разпределена на спортния клуб.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР