Антикорупционната комисия е оттеглила иска си за конфискация срещу евродепутатката

...
Антикорупционната комисия е оттеглила иска си за конфискация срещу евродепутатката
Коментари Харесай

КПКОНПИ се отказа от делото за конфискация срещу Елена Йончева

Антикорупционната комисия е отдръпнала желае си за конфискация против евродепутатката Елена Йончева, оповестява Сега базирайки се на информация от Софийския градски съд. Това се е случило преди седмица. Прекратяването е поискано и от отбраната на Йончева, която цитира Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година.

С него беше постановено, че се конфискува единствено налично имущество с непостоянен легален генезис, т.е. няма по какъв начин да бъде отнето нещо, което в края на изследвания от комисията 10-годишен интервал не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество.

От определението на градския съд се схваща още, че КПКОНПИ би трябвало да заплати на Йончева 1949 лева разходи по делото. Решението на комисията да отдръпна желае против Йончева е взето на 7 юни.
Делото за конфискация против Йончева беше заведено през 2021 година, когато комисията се ръководеше от Сотир Цацаров.

Искът против Йончева беше на обща стойност 158 636 лева, образувана като общ брой от сумите, теглени от банкомат и на каса от Йончева от нейни сметки, както и от сметки на сдружението Офроуд ООД в КТБ.
Производството за конфискация против Йончева следва повдигнатото й в първите дни на 2019 година обвиняване за пране на пари. През ноември 2018 година като основен прокурор Цацаров изиска имунитета на Йончева, която тогава бе народен представител от Българска социалистическа партия. Тя сама се отхвърли от отбраната, само че през 2019 година бе определена за евродепутат и още веднъж получи имунитет. Българската прокуратура изиска той да бъде свален от Европейския парламент, само че Екологичен потенциал отхвърли с разбиващи претекстове.

Определението на Софийски градски съд за прекратяването на делото не е дефинитивно и може да се нападна пред Апелативния съд.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР