Антикорупционият фонд подаде сигнали до четири институции за теца на

...
Антикорупционият фонд подаде сигнали до четири институции за теца на
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд подаде сигнали до институциите за теца на Доган

Антикорупционият фонд подаде сигнали до четири институции за теца на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Според фондацията Топлоелектрическа централа " Варна " може да се окаже опасност за енергийната сигурност на страната, а при покупката й е допустимо да са били укривани налози.

В края на 2017 година някогашният транспортен министър в кабинета " Орешарски ", а преди този момент началник на варненското пристанище Данаил Папазов купи през сдружението си " Сигда " Топлоелектрическа централа " Варна ", която бе благосъстоятелност на " ЧЕЗ груп ", само че не работеше. Само няколко месеца по-късно трансферира на Доган мажоритарния дял от 70%. След това централата получи от страната право на " леден запас ", т.е. да получава пари за подготвеност за работа без действително да създава сила. Преди ден стана прочут и проектът за създаване на пристанище, което ще конкурира държавния порт.

Сигналът до Държавната организация " Национална сигурност ", Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е обвързван с решението на държавно сдружение да заплати милиони левове за леден запас на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД, чиято техническа редовност е под въпрос. Така съгласно сигнала се предпоставя и възможна опасност за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България.

Сигналът до Националната организация за приходите (НАП) е във връзка със подозрения за отбягване на налози при придобиването на теца от почетния ръководител на Движение за права и свободи през август 2018 година

Според шефа на фонда Бойко Станкушев " задълбоченият разбор на историята на " Топлоелектрическа централа Варна " – от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов притежател става варненска компания без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато господин Доган купува мажоритарен дял, поражда тревожни въпроси за опцията на държавните институции да пазят публичния интерес в обстановки, в които са намесени основни материални ползи на авторитетни лица ".

" Обобщихме част от подозренията и въпросите си в тези четири сигнала до институциите. Настояваме за обстойна инспекция на целия проблем, " е представен да споделя той.

Вижте видеото от следствието на Антикорупционния фонд по тематиката.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР