Антична улица от древния Филипопол откриха археолози в центъра на

...
Антична улица от древния Филипопол откриха археолози в центъра на
Коментари Харесай

Откриха антична улица в центъра на Пловдив

Антична улица от античния Филипопол откриха археолози в центъра на Пловдив. Мястото е осигурявало достъп до централния площад на римския град. Улицата е построена от сиенитни камъни, които античните майстори са добивали от тепетата в града.

Археологическите изследвания са във връзка реконструкцията на актуалния площад " Централен " в Пловдив, под който през днешния ден лежат огромна част от останките на Филипопол, сподели археологът Мая Мартинова пред Българска национална телевизия.

Римската улица се е намирала на входа на античния площад и е била построена в средата на трети век. Тя е осъществявала достъпа до комерсиалната част на градския площад, именуван агора, където се е правила главната комерсиална активност. Площадът по проект е представлявал квадрат с намерено площадно пространство, с портици от четирите страни и магазини във верижен проект от източната, южната и западната страна, изясни археологът.

Трасето се е кръстосвало с друга улица, която е била разкрита още през 80-те години на 20-ти век, само че в този момент е разчистена от археолозите. Новите открития демонстрират главните стадии в построяването на уличната система на античния Филипопол.

" Това са най-ранните улици, едната е от трамбовка, по-късно от речен камък и по-късно имаме две улични равнища, които са от тези огромни сиенитни плочи ", изясни Мартинова.

По време на разкопките са разкрити добре непокътната част от глинен тръбопровод и канализационна система. Новооткритата антична улица ще бъде единствено фрагментарно проучена и експонирана след приключването на реконструкцията на актуалния площад на Пловдив. До нея ще бъдат изложени останките от колони и частите от фасади от античните здания на Филипопол.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР