Античен шлем, с произход от благоевградско, беше върнат официално на

...
Античен шлем, с произход от благоевградско, беше върнат официално на
Коментари Харесай

САЩ ни върнаха ценен античен шлем, принадлежал на Филип Македонски

Античен шлем, с генезис от благоевградско, беше върнат публично на България от американската страна на публична гала в Генералното ни консулство в Ню Йорк, заяви Българска национална телевизия.

Шлемът, датиращ от 4-3 век пр.н.е., е направен от желязо, сребро, бронз и органични материали.

Смята се, че произходът му е от територията на България – покрай настоящето с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Американските специалисти позволяват, че е принадлежал на Филип Македонски.

Връщането на скъпия артефакт на България стана допустимо с помощта на сполучливо извършена огромна интернационална интервенция за обезвреждане на незаконна скица за трафик на културно-исторически полезности.

Шлемът е конфискуван от сбирката на един от най-големите колекционери на антично изкуство в света, откакто проверяващите американски органи съумели да потвърдят, че артефактът е бил импортиран в страната посредством противозаконен трафик на антики. Стойността му се пресмята почти на 200 000 щ.д.

В интервенцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са взели участие правоприлагащи служби от общо 11 страни: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция.

На церемонията по предаването на скъпата антика генералният консул на Република България в Ню Йорк Мая Христова връчи благодарствени писма от името на министъра на вътрешните работи на Република България Бойко Рашков на ръководителите на службите на Съединени американски щати, провели сполучливото следствие, довело до връщане на античния шлем на българската страна.

В своето одобрение генералният консул акцентира, че това значимо събитие утвърждава отличното съдействие сред правоприлагащите и правосъдните институции на България и Съединени американски щати.

Отправена бе специфична признателност към Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк и към дирекция „ Разследвания “ към Департамента за вътрешна сигурност, които дружно със своите български сътрудници от Групово дело “Борба с проведената престъпност “ и дирекция „ Международно оперативно съдействие “ на Министерство на вътрешните работи са постигнали този триумф.

На собствен ред, американската страна също насочи признателност към българските управляващи за отличното и резултатно съдействие.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР