Антибиотиците са антиинфекциозни лекарства, които убиват болестотворни бактерии и не

...
Антибиотиците са антиинфекциозни лекарства, които убиват болестотворни бактерии и не
Коментари Харесай

Продажбите на антибиотици в България растат 43% спрямо 2020 г. и достигат 184 млн. лв.

Антибиотиците са антиинфекциозни медикаменти, които убиват болестотворни бактерии и не би трябвало да се употребяват при вирусни инфекции, в това число и такива като COVID-19. В България обаче нещата стоят по друг метод. За времето на епидемията се регистрира взрив на потреблението на антибиотици, голяма част от които са изпити без здравна потребност, а приблизително 40% от пациентите се самолекуват с антибиотици сами.

Така пазарът на антибиотици е достигнал съвсем 184 млн. лева през интервала от октомври 2020 година до октомври 2021 година, което е растеж от 43% спрямо предходната година по данни на интернационалната анализаторска компания IQVIA. Ръстът в аптеките е 36% в стойност и продажбите там възлизат на 141.9 млн. лева В лечебните заведения по традиция се употребяват по-малко антибиотици - приблизително 20% от изписаните на пазара, и по тази причина там растежът е по-сериозен - 77% през предходната година спрямо предходния интервал и продажби от 41.9 млн. лева
Всеки българин - с антибиотик
Ако приемем, че една опаковка антибиотик е със междинна цена 20 лева, това значи, че през предходната година от аптеките са купени 7.1 млн. опаковки - най-малко по една за всеки българин. Така, дружно със прилежащите Гърция и Румъния, както и Кипър, България е на четвърто място в Европейски Съюз по приложимост на антибиотици на глава от популацията.
Реклама
Съчетано с изписването на ненужни антибиотици и преждевременното спиране на курса на лекуване, откакто пациентът се почувства по-добре, това може да докара до всеобщо развиване на антибиотична устойчивост.
Презастраховка против коронавирус затруднения, само че на висока цена
Според разбора на IQVIA растежът на приложимост на антибиотици в лечебните заведения, се дължи значително на COVID-19, защото част от болните развиват бактериална пневмония, която не може да се овладее без антибиотик. Анализаторската компания обаче отбелязва, че забележителният растеж на продажбите в аптеките, които са доста по-голяма част от пазара, се дължи на увеличеното определяне на антибиотици от общопрактикуващи лекари и други експерти, лекуващи и по-леки коронавирус случаи вкъщи. Принципно микробиологичните проучвания, при които се потвърди съществуването и на бактериална зараза, а не на вирусна, против която антибиотикът е беззащитен, в България са екзотика и лекарите изписват антибиотици без антибиограма - просто като застраховка да не се утежни пациентът.

Също по този начин част от потреблението се дължи и на самолечение и криворазбрана профилактика против коронавирусна зараза с антибиотици. Въпреки че продажбата им без рецепта е неразрешена и се санкционира, част от фармацевтите отстъпват пред умоляващи за антибиотик пациенти.

Така България доближава исторически най-висока консумация на антибиотици на глава от населението- 3.8 пъти по-висока спрямо Германия и 2.3-2.5 пъти по-висока от други пазари в ЦИЕ като Словения, Словакия, Унгария.
Реклама
Това обаче задълбочава риска от развиване на все по-устойчиви на антибактериалните лекарства бактерии - проблем, който и сега е доста сериозен и взима стотици хиляди жертви годишно в международен мащаб. Въпреки че за въвеждането на национална стратегия за рационална приложимост на антибиотици и за понижаване на антибиотичната устойчивост се приказва от години, до момента здравното министерство не е одобрило нито един подобен вид и използването на антибиотици в България безотговорно пораства.
Какви са рисковете и (д)ефектите от всеобщата приложимост на антибиотици можете да прочетете в тематиката на идващия брой на " Капитал " в петък. Без изненади - най-предписвани са азитромицините и левофлоксацинитеСпоред данните на IQVIA 65% от продажбите на антибиотици се падат на три групи антибиотици - цефалоспорини и комбинации, макролиди и флуорохинолони, като последните регистрират ай-висок е растежът - 85% по отношение на миналата година. В основата на растежа е изписването на третото потомство флуорфинолони и по-специално - левофлоксацини, за лекуване на COVID-19.Най-продаваният тип антибиотици пък си остават азитромицините, които бележат растеж от 65%, а продажбите им са за над 24 млн. лева, до момента в който продадените левофлоксацини са били на стойност 19.5 млн. лева.Цефалоспорините пък са едни от най-популярните антибиотици от групата на пеницилиновите артикули, те имат четири генерации медикаменти и се изписват за най-честите дихателни, кожни и други инфекции. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР