Антибиотиците, използвани в борбата срещу бактериалните инфекции, са считани за

...
Антибиотиците, използвани в борбата срещу бактериалните инфекции, са считани за
Коментари Харесай

Антивитамини могат да се окажат алтернатива на антибиотиците

Антибиотиците, употребявани в битката против бактериалните инфекции, са считани за един от най-големите пробиви на всички времена. Проблемът с устойчивите на антибиотици супербактерии обаче става все по-голяма опасност за здравето на хората с евентуално смъртоносни последици. В търсенето на нови средства за битка с тях, учени от Германия изследват капацитета на антивитамините, написа списание " Нейчър кемикъл байолъджи ", представено от Българска телеграфна агенция.

Както допуска наименованието им, антивитамините са субстанции със характерно деяние против витамините, които блокират или лимитират интензивността на тези жизненоважни молекули. Очевидно антивитамините не са нещо, което хората биха желали да одобряват в обилие, само че при избрани условия могат да се окажат от изгода.

В частност откриватели от университета на Гьотинген и института " Макс Планк " са насочили вниманието си към антивитамин на витамин B1, прочут като 2-метокси-тиамин (MTh). Въпросният антивитамин се създава от бактериите, с цел да унищожават конкурентни микроорганизми в заобикалящата ги среда. Целта на учените е била да схванат по какъв начин действа веществото с концепцията евентуално да го приспособят като антибиотик.

Някои антивитамини имат химическа конструкция, сходна на тази на същинските витамини, които блокират или лимитират. За задачите на актуалното проучване създателите му са анализирали механизма на деяние на атомно равнище на антивитамина на витамин В1.

Учените са открили, че изследваният антивитамин потиска значим протеин в метаболитната система на бактериите. Интригуващото обаче е, че той няма същия резултат върху човешките протеини. Това надлежно го прави подобаващ за основа на нови антибиотици, които не вредят на приемника, изясняват експертите.

Според учените антивитамините скоро могат да се присъадинят към арсенала на човечеството против устойчивите на антибиотици супербактерии, за които се счита, че ще се трансфорат в смъртоносна опасност през идващите десетилетия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР