Антибиотик, разработен преди около 80 години, след което е изоставен

...
Антибиотик, разработен преди около 80 години, след което е изоставен
Коментари Харесай

Забравен антибиотик отпреди десетилетия може да е убиец на супербактерии

Антибиотик, създаден преди към 80 години, след което е зарязан и пропуснат, може още веднъж да предложи вълнуващи нови решения този път за зараждащата опасност от устойчиви на медикаменти супербактерии.

Половината от медикаментите, които използваме през днешния ден за заличаване на бактерии, са разновидности на съединения, открити преди близо век, по време на този " златен век " на антибиотиците. Едно от тях, наречено стрептотрицин, е изолирано през 40-те години на предишния век и притегля вниманието с капацитета си за лекуване на инфекции, породени от така наречен грам-отрицателни бактерии.

За разлика от грам-положителните бактерии, тези микроби нямат здрава клетъчна стена, към която са ориентирани доста антибиотици. Намирането на други възможности е едно от огромните провокации за фармацевтичната промишленост. През 2017 година Световната здравна организация (СЗО) разгласява лист на най-опасните устойчиви на медикаменти патогени. Повечето от тях бяха грам-отрицателни бактерии.

Но макар капацитета си за заличаване на бактерии стрептотрицинът не попадна в листата. В в началото изследване той е бил сметнат за твърде отровен за здравето на човешките бъбреци и след това е бил заровен в научната литература.

Патологът Джеймс Кирби от Харвардския университет и неговите сътрудници в този момент го търсят още веднъж, като изследват капацитета му под ново име - нурзотрицин.

 

" Сега с появяването на мултирезистентни патогени, за които има малко, в случай че въобще има дейни антибиотици за лекуване, е време да се върнем и да проучим капацитета на това, което преди сме пренебрегвали ", споделя Кирби пред ScienceAlert.

Нурзотрицинът е натурален артикул, създаван от почвени бактерии, които са грам-положителни. Всъщност той е примес от антибиотици, получили самостоятелни наименования като стрептотрицин F (S-F) и стрептотрицин D (S-D).

Докато нурзотрицинът и S-D демонстрират токсични резултати върху бъбречните кафези в лабораторни условия, Кирби и сътрудниците му към този момент са открили, че това не се отнася за S-F. Това съединение все още е високоефективно при унищожаването на резистентни към медикаменти грам-отрицателни бактерии, но в концентрации, които не са токсични.

В модели на мишки S-F фактически съумява да убие вариант на бактерии, който е устойчив към голям брой съществуващи медикаменти, освен това с минимална или никаква токсичност.

" В устрема си да запазят своята територия живеещите в почвата бактерии са разкрили в продължение на еони еволюция по какъв начин да основават антибиотици, които могат да обхванат през бронята на грам-отрицателните бактерии. Стрептотрицините са един от резултатите от тази продължаваща конкуренция във въоръжаването ", споделя Кирби.

" Тези съединения оферират самобитно решение за навлизане през защитните механизми на грам-отрицателните патогени. "

Точните детайлности зад офанзивата на стрептотрицина към момента не са ясни, само че наподобява, че антибиотикът се свързва с грам-отрицателните бактерии и обърква механизмите им за произвеждане на протеини по метод, друг от този на другите медикаменти, написа hicomm.bg.

Ако откривателите съумеят да схванат по какъв начин, това може да им помогне да разработят цялостен нов клас медикаменти за бактерии, които до момента са се оказвали мощно резистентни.

Кирби и сътрудниците му към този момент са почнали да изследват по какъв начин да подобрят естествените стрептотрицини като S-F, с цел да работят още по-добре като убийци на супербактерии. Той споделя, че " чака с неспокойствие да се възроди ползата към този исторически важен, само че от дълго време пропуснат клас антибиотици ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР