Антибиотичната резистентност причинява смъртта на около 700 000 души годишно.

...
Антибиотичната резистентност причинява смъртта на около 700 000 души годишно.
Коментари Харесай

Инфекциите убиват повече хора от рака

Антибиотичната устойчивост предизвиква гибелта на към 700 000 души годишно. Заради нея милиони хора по света не могат да се оправят с друг тип инфекции. Това разгласи представителят на Световната здравна организация за България доктор Скендер Сила. По думите му, в случай че не се вземат ограничения, се чака този проблем да се задълбочи. Очакванията на СЗО са през 2050 година смъртността поради антибиотична устойчивост да е по-честа, в сравнение с от онкологичните болести. Д-р Сила сподели, че Световната здравна асамблея е призовала всички страни да разработят и вкарат национални проекти за деяние. Такъв в България е основан преди три години, само че към момента не е признат от държавното управление. Ето за какво СЗО предизвиква страната ни да го утвърди и да обезпечи подобаваща финансова поддръжка.

Според доктор Сила намаляването на антибиотичната устойчивост е въпрос на здравна сигурност. За оправянето с казуса са нужни координирани дейности на всички страни. Особено значимо е да се регламентира и предизвиква оптималната приложимост на антибиотици, в това число при животните.

Проф. Христо Даскалов изясни, че от най-малко 50 години в отглеждането на животни на България се употребяват антибиотици, и то освен при положение на заболяване, само че и за профилактика на болесттите, и за увеличение на животинската продукция. Ветеринарните управляващи към този момент предлагат антибиотици да се употребяват само при лекуване на заболяване.

„ Проблемът е, когато резистентни на антибиотици микроби попаднат в храната на индивида и заселят храносмилателния му тракт. По този метод антибиотиците няма да работят и на индивида при положение на зараза ”, съобщи проф. Даскалов.

По думите му, заради това, че не е публично признат Националният проект за битка с антибиотичната устойчивост, няма принадлежности, посредством които да се управлява използването на антибиотици в отглеждането на животни.

Микробиологът доцент Иван Иванов от Националната лаборатория по антибиотиците към НЦЗПБ удостовери, че и в хуманната медицина към момента се предписват прекомерно доста антибиотици в доболничната и в болничната помощ.

„ Ако използването на трето потомство антибиотици не се ограничи, инфекциите заради антибиотична устойчивост ще се изравнят с броя на инфекциите от грип, ХИВ и туберкулоза, взети дружно ”, съобщи доцент Иванов.

„ Всички институции и специалисти би трябвало да работим дружно за рационална лекарствена приложимост в страната ”, съобщи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) магистър-фармацевт Богдан Кирилов.

Той увери, че е затегнат контролът в аптеките за непозволено разпределяне на медикаменти, за които е нужна рецепта. По този мотив през 2017-а са направени над 300 инспекции, при които са открити 42 нарушавания и за тях са наложени наказателни постановления. Глобите за аптеките са по 1000 лв.. През актуалната 2018 година инспекциите са нарастнали и надлежно наложените наказателни постановления са повече - 50.

Антибиотичната устойчивост се демонстрира, когато микроорганизми стартират да се трансформират след излагането им на антимикробни средства. В резултат на това медикаментите стават неефективни, а инфекциите не престават да съществуват в тялото, което усилва риска от заразяването на други хора.

Много сериозен е казусът с устойчивостта при туберкулоза. СЗО пресмята, че през 2014 година е имало към 480 000 нови случая на мултирезистентна туберкулоза. Само половината от тези пациенти са били излекувани сполучливо.

Към 2016 година устойчивост към първа линия на лекуване на малария е доказана в 5 страни в района на река Меконг - Камбоджа, Лаос, Мианмар, Тайланд и Виетнам.

Неуспехът пък при лекуването на гонорея посредством трето потомство цефалоспоринови антибиотици е доказан в 10 страни - Австралия, Австрия, Канада, Франция, Япония, Норвегия, Словения, Южна Африка, Швеция, Англия.

Широко публикувана е устойчивостта на бактерията ешерихия коли към най-често употребяваните медикаменти за лекуване на инфекции на пикочните пътища. Има доста страни по света, където тази терапия към този момент е неефективна при повече от половината пациенти.
Тези въпроси ще се разискват и на полемиката в Пловдив във връзка на Европейския ден за рационална приложимост на антибиотиците. Тя ще се организира в петък, 16 ноември, в Медицинския университет и ще стартира в 13:00 ч. В нея ще вземат участие проф. доктор Марияна Мурджева, доктор Й. Калчев и доктор Г. Ленгерова и Александър Дечев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР