Антибактериално съединение, съдържащо се в микроскопични обвивки, скоро може да

...
Антибактериално съединение, съдържащо се в микроскопични обвивки, скоро може да
Коментари Харесай

Свръхрастеж на кожна бактерия: Нова мощна молекула се бори с акнето

Антибактериално съединяване, съдържащо се в микроскопични обвивки, скоро може да донесе облекчение на стотици милиони хора с инфектиране на кожата - акне вулгарис.

Състоянието е породено от свръхрастеж на кожна бактерия, наречена cutibacterium acnes, положението води до неприятни изригвания на дребни гнойни пъпки.

Въпреки че съществуват способи за ограничение на растежа на бактерията, като да вземем за пример посредством антибиотици или хормони, които понижават кожния себум, които подхранват микробите, доста от тях са свързани със странични резултати или стават неефективни, след дълго прилагане, защото бактерията се приспособява.



Лечението, което учените разкрили, че е ефективно се основава на антибиотика наразин. Медикаментът се употребен за попречване на инфекции при добитък и домашни птици, той може да има капацитет като средство за лекуване, към което C. acnes към момента не е развила устойчивост, пише Science Alert.

Изследователи от Университета на Южна Австралия са съумели да потвърдят, че антибиотикът е ефикасен против целевия патоген в лабораторни условия.

Екипът е констатирал, че съществуването на наночастици в лечението може доста да увеличи успеваемостта му.

" Когато е обгърнат в дребни капсули, хиляда пъти по-малки от един човешки косъм, наречени наномицели, наразинът може да проникне доста по-дълбоко в кожата, в сравнение с когато е разбъркан с вода ", изяснява един от учените.

Всъщност екипът открива, че специфичната им система за набиране на наночастици усъвършенства разтворимостта с повече от 100 пъти спрямо елементарната примес с вода. Това се дължи частично на потреблението на Soluplus - съединяване, което усъвършенства разтворимостта на наномицелите и ефективността на лекарството.

" Мицелният състав беше ефикасен при доставянето на наразин до целевите места на акнето, за разлика от разтвора на съединението, който не съумя да проникне през пластовете на кожата ", споделя фармацевтичният академик Санджай Гарг от Университета на Южна Австралия.

Въпреки че откривателите са употребявали кожа от свинско ухо за своите опити, при положение на същинско акне лекарството би трябвало да попадне в космените фоликули под кожата. 

Scientists Say Powerful New Molecule Could Be a Game-Changer For Acne
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
" Акнето визира съществено към 9,4% от международното население, най-вече юноши, и предизвиква страдалчество, позор, тревога, ниско самочувствие и обществена изолираност ", споделя фармацевтичният академик Фатима Абид от Университета на Южна Австралия.

" Въпреки че има доста перорални лекарства, предписвани за акне, те имат редица нездравословни странични резултати и доста от тях са едва разтворими във вода, заради което множеството пациенти и лекари избират локално лекуване ", разяснява той. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР