Антарктика губи голяма част от ледената си покривка и темпото

...
Антарктика губи голяма част от ледената си покривка и темпото
Коментари Харесай

НАСА: Антарктика се разпада по краищата

Антарктика губи огромна част от ледената си завивка и темпото е двойно по-бързо в сравнение с се смяташе до момента. Това демонстрират резултатите от водено от НАСА изследване, което беше оповестено в сп. Nature.

То е проследило положението на ледената завивка от 1997 година насам. Регионът е изгубил 12 трилиона тона лед, като темпото освен е по-бързо от предстоящото, само че и ще продължи да се форсира поради климатичните промени.

"Антарктика се разпада по краищата. Когато ледът понижава и отслабва, гигантските глетчери на континента се форсират и това усилва темпото на напредък на международното морско ниво ", разяснява Чад Грийн, началник на изследването.

При естествени условия, топенето на ледовете и откъсването им става с много постепенно и непрекъснато движение. По същото време съумява да се натрупа и нов лед, като по този начин се получава кръговрат и непоклатимост.

През последните десетилетия обаче процесът е дестабилизиран. Учените взимат поради, че известна флуктуация в температурите е естествен развой, само че поради климатичните промени обстановката е усложнена. Ръстът на световните температури е твърди бърз и е влошен от човешката активност.

Според учените към този момент не е допустимо ледът на Антарктика да се възвърне до равнищата си отпреди 22 години преди края на този век. Напротив, през идващите 10-20 години обстановката ще се утежни и още по-големи парчета лед ще се отделят от района.

Допълнително изследване демонстрира, че процесът по изтъняване на ледената шапка е почнал да навлиза и навътре в самия континент Антарктида. Данните идват от 7 спътника, които наблюдават близо 3 милиарда точки и проучват процесите от 1985 година насам. Учените обаче не могат да създадат доста за забавянето на климатичните промени. Те могат да издават рекомендации, само че реализирането им зависи от институциите, бизнеса и хората.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР