Антарктида може и да е едно от най-изолираните и труднодостъпни

...
Антарктида може и да е едно от най-изолираните и труднодостъпни
Коментари Харесай

Защо Антарктида разтревожи учените

Антарктида може и да е едно от най-изолираните и труднодостъпни места на планетата, само че за жалост световното замърсяване към този момент е достигнало и до там.
 Дисепшън - антарктическият остров, зарязан в руини
Островът на заблудата в Антарктида

Интересната история на остров Дисепшън

Потвърждение за това е най-новото изобретение, което са създали новозеландски учени на континента.

В прясно паднал сняг те са намерили микропластмаса. Частиците, по-малки от оризово зърно, и преди са били откривани в антарктически лед и по повърхността на водата, само че в този момент за първи път - и в прясно паднал сняг.
 Снимка 577564

Изследователите са взели 19 проби, резултатите на които потвърждават съществуването на пластмасови части във всяка една от тях.

И по-конкретно - в литър разтопен сняг са разкрили приблизително 29 частици.

Те са от 13 разнообразни типа пластмаси, като най-често срещаната е тази от PET (полиетилен терефталат), употребена най-вече за производството на бутилки за безалкохолни питиета и облекла.

По думите на учените парченцата най-вероятно са достигнали до Антарктида, пренесени по въздуха. А също толкоз допустимо е и наличието на хора на континента да е асъдействало за " микропластичния отпечатък ".
 Снимка 577563

" Много тъжно е, само че откритието на микропластмаса в прясно паднал антарктически сняг потвърждава, че замърсяването се е популяризирало даже и в най-отдалечените райони по света ", споделят откривателите.

За страдание, изследванията им водят до тревожни наблюдения и прогнози.
 Ърнест Шакълтън,
Впечатляващо ново изобретение на Антарктида

Корабът на Ърнест Шакълтън - открит недокоснат

Микропластмасата в атмосферата уловя радиацията, предавана от Земята, и по този начин способства за изменението на климата. Освен това е токсична за животните и растенията на ледения континент, и по този начин заплашва неповторимата му екосистема, написа The Guardian.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР