Антарктида е земя на лед. Но когато погледнем под ледения

...
Антарктида е земя на лед. Но когато погледнем под ледения
Коментари Харесай

Над 90 нови вулкана дремят под Антарктика

Антарктида е земя на лед. Но когато погледнем под ледения щит на Западна Антарктика разкрива една от най-големите вулканични системи в света, споделя Live Science.

Откритието, направено от учени от Университета на Единбург, е оповестено в списание Geological Society London Special Publications.

В публикацията откривателите разказват 138 вулкана, 91 от които не са били известни до този миг. Релефът на Антарктида е изучен относително едва поради ледената завивка, покриваща 98% от площта на континента.

За да открият вулканите, учените употребяват аеромагнитни фотоси (измерване на геомагнитното поле от аероплан или хеликоптер) и сателитни данни ги съпоставят с картата Bedmap2, формирана от предходно проучване, оповестено през 2013 година, която демонстрира системата от канали, която тече под ледника Thwaites, бързотопящ се хладилник, което съгласно учените става поради световното стопляне.

Използвайки данните от въздушните радари, учените схващат, че тези претъпкани подледникови канали разкриват петна с извънредно висока температура. След това откривателите ревизират субглациалната геология в района и откриват, че тези петна на бързо размразяване са непропорционално струпани в западната част на Антарктика към доказани или непотвърдени до момента вулкани или други хипотетични горещи точки.

Карта на местонахождение на вулканичните конуси, разпознати от Bedmap2 в Западна антарктическа рифтова система (Van Wyk de Vries et al., 2017)

Според създателите, проучването на вулканите в Антарктика е изключително значимо заради обстоятелството, че изригването на някой от тях може да докара до доста размразяване на ледниците. Те означават, че множеството от изригванията сега стават на по-рано покрити от ледници области, като Исландия и Аляска. Ето за какво, съгласно учените, е належащо да се изследват тези вулкани и да разбере до каква степен са дейни и до каква степен можем да чакаме от тях да изригвания в бъдеще.

От друга страна, вулканичните конуси, някои от които надвишават 1500 метра височина, а най-високият - 3800 метра, забавят придвижването на ледниците към морето. Няколко от откритите вулкани евентуално към този момент са имали подобен възпиращ резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР