Антарктида е покрит с лед континент със смразяващо ниски температури,

...
Антарктида е покрит с лед континент със смразяващо ниски температури,
Коментари Харесай

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Антарктида е затрупан с лед континент със смразяващо ниски температури, само че също по този начин крие и гореща вулканична активност. 

(Във видеото може да научите повече за: Активизиралият се исландски вулкан продължава да бълва фонтани от лава)

В Антарктида има десетки вулкани, множеството от които се намират в Западна Антарктида и Земята на Мари Бърд. Едно изследване от 2017 година разпознава 138 вулкана единствено в тази част на континента. Макар че множеството от тях са спящи, осем или девет от антарктическите вулкани се смятат за дейни

Само три вулкана даже са следени да изригват в близкото минало , макар че в по-далечната история е било друго. Неотдавнашни проучвания събраха ледени ядра от Антарктида, които сочат, че по време на последния ледников интервал континентът е бил разтърсван от великански вулканични изригвания, доста от които са били по-големи от всички изригвания в актуалната история.

The World's Southernmost Active Volcano In Antarctica Spews Gold Dust
— IFLScience (@IFLScience)
Един от най-свирепите вулкани на континента е планината Еребус, най-високият настоящ вулкан в Антарктида - с височина на върха 3 794 метра - и най-южният настоящ вулкан на Земята. 

Наречена на олицетворението на мрака в гръцката митология, планината Еребус изригва, когато капитан сър Джеймс Кларк Рос я вижда за пръв път през 1841 година Тя е ситуирана дружно с други два вулкана на остров Рос, който е кръстен на гореспоменатия английски откривател. 

Ако се вгледате деликатно в сателитните фотоси на този геоложки колос, ще забележите леки червени оттенъци в кратера на върха му. Забележително е, че това е горещо лавово езеро, което клокочи най-малко от 1972 година насам.

Вулканът постоянно изхвърля шлейфове от газ и пара. При предходни пристъпи на вулканична интензивност е известно, че изхвърля камъни от отчасти разтопена канара, известни като " вулканични бомби ".  

Най-странното е, че учените са открили, че газовите пориви са цялостни с дребни кристали железно злато , не по-големи от 20 микрометра. Изчислено е, че за един ден вулканът изхвърля към 80 грама злато, което е на стойност към 6000 $. 

The World's Southernmost Active Volcano In Antarctica Spews Gold Dust
— 3Aces News (@3acesnews)
Златният прахуляк се популяризира далеко. Изследователи от Антарктика са разкрили следи от злато в околния въздух на разстояние до 1000 км от вулкана.

Вулканът обаче е може би най-известен с злополуката на планината Еребус. На 28 ноември 1979 година полет 901 на самолетна компания Air New Zealand се врязва челно в ската на вулкана, при което умират всички 257 души на борда. 

Полетът е част от стратегия на Air New Zealand, която разрешава на пасажерите да пътуват с 11-часов полет за разглеждане на забележителности от Окланд до Антарктида и по-късно назад в Нова Зеландия. 

Съдбовният ден през ноември 1979 година е заоблачен, само че въздушната обиколка продължава. Както оповестява Би Би Си, водачът капитан Джим Колинс се пробва да спусне самолета на към 610 метра, като се спуска спираловидно надолу в две огромни примки. По време на маневрата, малко преди 13:00 ч., самолетът се блъска в ската на планината Еребус и убива всички на борда, евентуално в границите на един момент.

На мястото на злополуката избавителните екипи откриват някои от фотоапаратите на пасажерите, които към момента съдържат недокоснат филм. Снимките им, някои от които направени секунди преди удара, демонстрират, че по време на злополуката е имало добра видимост и самолетът е бил много под облаците, което изключва опцията вулканът да е бил закрит от гъсти облаци.

Вместо това се счита, че повода за злополуката е " бяло течение ". Покритият с лед вулкан на процедура е станал незабележим от плоската светлина, което го е направило неосъществим за виждане на фона на покритата с лед земя и облачното небе. Пилотът не е бил в положение да реши чувството за разстояние и е предположил, че бялото леке, което е видял пред пилотската кабина, е лед и сняг в пейзажа долу, а не лицето на планината.

След няколко скъпоструващи правосъдни каузи и куп разногласия Air New Zealand приключва своите обзорни полети над Антарктида.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР