Ant Group ще споделя данни от своя бизнес с потребителски

Ant Group ще споделя данни от своя бизнес с потребителски ...

Ant Group ще споделя кредитни данни с централната банка на Китай


Ant Group ще споделя данни от своя бизнес с потребителски заеми с централната банка на Китай като чат от ново преструктуриране на финтех гиганта, предаде Си Ен Би Си.

Информацията включва датата на създаването на сметката, сумата по кредитната линия и статуса на плащанията. Потребителите ще трябва да одобряват споделянето на тези данни. Конкретни данни за времето, когато са извършени определени покупки, няма да бъдат споделяни с Народната банка на Китай.

От Си Ен Би Си припомнят, че Ant Group, която е контролирана от основателя на Alibaba Джак Ма, не успя да осъществи дългоочакваното си първично публично предлагане през ноември заради намеса на регулаторите.

Бизнес с отпускането на кредити на Ant работеше на базата на модел, при който компанията свързва кредитополучателите с кредитори, като например банки, но компанията не поема самите заеми. Вместо това банките поемат по-голямата част от риска.

Това притесни регулаторите, които вярваха, че компаниите като Ant действат като финансови институции, но не са регулирани по същите правила.

В резултат на това китайските регулатори наредиха да се извърши преструктуриране на Ant Group. През юни компанията получи зелена светлина за бизнеса си с потребителски финанси с външни акционери.

В момента Ant е в процес на преструктуриране като холдингова компания, която ще бъде съблюдавана от централната банка и други регулатори.

Новите мерки за споделяне на данни поставят компанията в същата позиция, в която се намират останалите финансови институции, предлагащи кредити.

 

Източник: manager.bg