Ансамбъл за изворен фолклор "Боровчани" при НЧ "Развитие - 1927"

...
Ансамбъл за изворен фолклор "Боровчани" при НЧ "Развитие - 1927"
Коментари Харесай

Ансамбъл Боровчани ще участва в Националния събор за българско народно творчество Копривщица 2022

Ансамбъл за изворен фолклор "Боровчани " при НЧ "Развитие - 1927 " - село Боровци е измежду утвърдените участници за XII Национален събор за българско национално творчество "Копривщица 2022 ", който ще се организира от 5 до 7 август в Копривщица.
На 4 юни те показаха обичая "Гергьовден " на Регионалния стадий в Монтана. Оценката на журито е позитивна богата обредност и цялост в представянето на обособените детайли.
Ансамбълът - емблема на селото, е основан през далечната 2000 година. Репертоарът на състава включва обичаите „ Трошене на уруглица”, „ На богатства ракия”, най-атрактивния и с най-вече и влиятелни награди „ Изпращане на старокя”, „ На тлака”, „ Гергьовден”, „ Надиграване на мегдана” и доста други, съчетаващи в себе си актьорско майсторство, ария, танц и музика.
Многобройни са триумфите, премиите и признанията на състава. АИФ ”Боровчани” е внушителен отбор на Националната секция на ЦИОФФ „ България” към ЮНЕСКО. През 2007 година, от 56 състава за достоверен фолклор в София печели I премия за най-хубав отбор на България. Печели и I премия на Роженския събор, I премия на събора в Рибарица, златен орден на Международния фестивал в Момин проход на съставите, представящи сватбени традиции „ Вдигна се женитба голяма”, II премия на Международния фестивал „ Малешево пее и танцува”, Сандански и доста други.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР