Анорексия (анорексия нервоза) е хранително разстройство, при което човек има

...
Анорексия (анорексия нервоза) е хранително разстройство, при което човек има
Коментари Харесай

Анорексия: Здравословно хранене при хранително разстройство

Анорексия (анорексия нервоза) е хранително разстройство, при което човек има мощен боязън от струпване на тегло, в резултат на което може да стане прекомерно слаб, до степен застрашаваща живота.

Основни признаци и признаци при анорексия са предпочитание или блян към по-ниско от обикновено и здравословно тегло, негативно мнение за външния тип на личното тяло, както и фикс идея на тематика храна.

Анорексията визира освен тялото, само че и мозъка.

В множеството случаи стартира като всяка друга диета, само че постоянно излиза отвън надзор.

Сериозни сигнали, че нещо не е наред може да са: непрекъснато мислене за храна, следене на брой признати калории и регулиране на килограми по няколко пъти дневно.

Друг симптом, че може да се развива сериозен проблем е когато хората към вас споделят, че изглеждате прекомерно слаби, само че вие продължавате да виждате човек с наднормено тегло в огледалото.

Ранно диагностициране

Ранното диагностициране и взимане на ограничения е допустимо най-хубав и ефикасен метод за преодоляване на хранително разстройство, само че в действителност в никакъв случай не е късно да се подхващат дейности, които да подобрят здравето ви или това на нуждаещ се към вас.

Нелекувана анорексия може да докара до съществени здравословни проблеми. Някои от тях са изтъняване на костите (остеопороза), увреждане на бъбреците, сърдечни проблеми, загуба на мускулна маса, мощ и тонус и други

Проблемите породени от непрекъснат апетит са съществени дотам, че могат да доведат до необратими процеси.

Ако смятате, че страдате от хранително разстройство или имате прочут, който може да е обиден от анорексия, то този материал ще е потребен.

Колкото по-дълго не се обръща внимание на казуса, толкоз по-трудно ще е неговото превъзмогване.

Допълнителен факт: Между 66 и 84% от дамите с анорексия, изпитват аменорея (липса на менструация), като спомагателни 10% изпитват леки или редки разстройства.

Един от най-значимите резултати на тези хормонални промени е остеопенията – привършване на калция в костите. Това е главен проблем, защото в по-дългосрочен проект, остеопенията може да докара до необратими и хронични проблеми като остеопороза (чувпливи кости).

Какво предизвиква анорексия?

Според повечето диетолози, анорексията се дължи на композиция от генетика, фамилна среда и обществени фактори.

Може да е по-вероятно да се развие анорексия, в случай че:

  • Други хора във вашето семейство имат история с хранително разстройство, като анорексия или булимия нервоза;
  • Работа или практикувано занятие (например спорт) е обвързвано с поддържане на добре изглеждащо тяло (определени стандарти и размери), като балет, гимнастика, работа като модел, фитнес и други
  • Осъзнавате, че сте човек, който пробва да е съвършен във всяко отношение, в никакъв случай не се усеща задоволен и в това време се тревожи прекомерно за всеки детайл;
  • Преживявате съответно стресово събитие.

Има случаи на доста известни персони, които са се борили с анорексия, най-много поради имиджа, който са считали, че е належащо да поддържат. Пример е актрисата Анджелина Джоли.

Анорексия – Признаци и признаци

Хората, които имат анорексия, най-често изрично отхвърлят за действителен проблем.

Поради тази причина е значимо родственици и другари да се опитат да оказват помощ, в случай че виждат нездравословно ниско тегло, в композиция с някои от посочените признаци в публикацията.

Някои от признаците при хора с анорексия:

  • Тежат доста по-малко от техни връстници;
  • Ограничават доста храната си и се опасяват от всеки покачен килограм;
  • Смятат, че са преяли, даже в случай че са консумирали минимално количество храна;
  • Базират оценка за себе си основно или само на персонално тегло и външен вид;
  • Имат податливост към опити за повръщане или ориентиране към хапчета (диуретици), с цел да компенсират покачени килограми.

Как се диагностицира анорексията?

Анорексия нервоза може да се диагностицира мъчно, защото хората, страдащи от нея постоянно се пробват да прикрият всеки признак.

Отричането и тайнствеността са съвсем постоянно съпътстващи. Необичайно е човек с анорексия да потърси професионална помощ, защото засегнатите хора, нормално не одобряват това за проблем.

В доста случаи, действителната диагноза не може да бъде направена, до момента в който не настъпят медицински затруднения. Пациентите с тежко недохранване постоянно са ненадеждни във връзка с даване на точна информация.

Ето за какво е належащо тя да се получи от родители или други близки, с цел да се оцени степента на загуба на тегло и степента на болестта.

Сериозни предупредителни признаци за развиване на анорексия или различен тип хранително разстройство включват несъразмерен интерес към диети или отслабване.

Реалните критерии за анорексия нервоза са конкретизирани в Диагностичния и статистически справочник на психологичните разстройства на Американската психиатрична асоциация.

Има четири съществени критерия за диагностициране на анорексия нервоза, които са:

  • Отказ за поддържане на тежестта на тялото в минималната здравословна граница за възрастта и височината;
  • Интензивен боязън от наддаване на тегло или струпване на мазнини;
  • Прекомерен акцент върху телесното тегло при самокритика, а изгубеното тегло все още не се признава или се подценява;
  • Липса на три поредни менструални цикъла (аменорея) или настъпване на цикъл едвам след използване на хормони.

Допълнителни признаци и последици

Анорексията може да има рисково психическо и поведенческо влияние върху всички аспекти на живота на обиден човек, както и да засегне други членове на фамилията.

  • Сериозно поднормено тегло, което постоянно може да докара до меланхолия и обществено отдръпване;
  • Повишена нервност и компликации при взаимоотношение с другите;
  • Сънят може да се разстрои, а безсънието да докара до непрекъсната умора;
  • Вниманието и концентрацията могат да се намалят значително;
  • Обсебени мисли за храна: Събиране на здравословни предписания, преброяване на всяка калория, понижаване на храната на дребни порции, криене на храна;
  • Докато контролът е сериозен проблем за хората с анорексия, другите аспекти от живота им, разнообразни от техните хранителни привички постоянно също са отвън надзор. Много от тях имат или са имали в някакъв миг от живота си, зависимости към алкохол, незаконни субстанции или хазарт.

Какво би трябвало да извършите, в случай че смятате, че някой има анорексия?

Може да се окаже мъчно да приемете, че някой, за който ви е грижа има хранително разстройство, само че в случай че сте по-добре осведомени има по-голям късмет да съумеете да помогнете.

  • Говорете с него, без да го притискате да подхваща крайни дейности, разяснявайки за какво се тревожите и давайки персонален образец, в случай че имате тази възможност;
  • Насрочете среща със експерт, с цел да обсъдите оптимални стъпки за разрешаване на казуса.

Ако не можете да повлияете позитивно, то споделете на някой, за който мислите, че ще има тази опция. Това най-често е родител, преподавател, доктор, треньор.

Човек с анорексия постоянно ще упорства, че не е нужна помощ, само че вашето мнение в тази ситуация ще е по-обективно и колкото по-бързо се подхващат дейности, толкоз по-лесно ще е разрешаването на всяко затруднение.

Кои са застрашените от анорексия нервоза?

По-голям % от засегнатите от анорексия са от женски пол, само че мъже също могат да развият болестта.

В Съединени американски щати и други страни с висок стопански статус е открито, че към 1 от всеки 100 подрастващи девойки има хранително разстройство.

Медицински затруднения свързани с анорексия

Голяма част от медицинските усложнения са резултат от гладуването.

  • Сърце и кръвоносна система: Забавяне на сърдечен темп (брадикардия), ниско кръвно налягане (хипотония), нарушавания в сърдечния темп (аритмия);
  • Стомашно-чревни затруднения: Запек и коремна болежка са най-честите признаци. Скоростта, с която храната се всмуква в тялото се забавя. Гладът и/или прекомерната приложимост на лаксативи (продукти за разхлабване) могат съществено да нарушат естествените функционалности на организма;
  • Жлезите с вътрешна секреция: Комплексът физични и химични процеси, които вземат участие в поддържането на живота, могат да бъдат прекратени със съществени последици. Настъпват нарушавания  в менструалния цикъл, който нормално се възстановява след здравословно наддаване на тегло;
  • Бъбречната функционалност: При доста хора с анорексия е наушена и води до дефицит на калий;
  • Загубата на костна плътност (остеопения или изтъняване на костите) е съществено затруднение породено от анорексия, защото дамите получават 40% -60% от тяхната костна маса по време на юношеството;
  • Електролитен дисбаланс: Използването на лаксативи и насилственото повръщане покачват риска от електролитен дисбаланс, който може да има животозастрашаващи последици;
  • Анемията е постоянно срещана. В добавка към това, че те имат по-малко червени кръвни кафези, хората с анорексия постоянно имат и по-нисък брой бели кръвни кафези, които играят съществена роля в отбраната на организма от развиване на инфекции;
  • Холестерол: Противно на това, което може да се чака поради поднорменото тегло, анорексия нервоза е обвързвана с високи равнища на общия холестерол.

Как протича лекуване на анорексия

Когато са налични няколко от описаните признаци на анорексия, то сигурно е належащо да се обърне съществено внимание и то допустимо най-скоро.

Най-добър вид е консултация с доктор, който да предложи оптимални дейности.

Възможно най-ранно подхванати дейности дават и максимален късмет да се преодолее казусът, без спомагателни здравословни затруднения.

Тъй като казусът не е единствено физически, само че и психически, доктор може да предложи композиция сред психолог и диетолог.

Често е задоволителна дребна помощ от родственици или другари, с цел да може човек да осъзнае ситуацията си и да предприеме нужни дейности.

От друга страна, прекомерният напън, изключително на родители върху деца с анорексия може да има сериозен отрицателен резултат.

Ако се забележи такова развиване, то е значимо да се потърси човек, на който детето би имало повече доверие по отношение на хранене и външен тип.

Случвало се е при мен да пристигна дете с родителите си, които не спортуват и не се хранят здравословно.

Те не дават персонален образец на детето си, което най-често е готово да подражава, само че не и да слуша и извършва.

Добър експерт може да даде скъпи насоки:

  • Относно научаване на положителни хранителни привички, с които човек да се усеща по-добре;
  • С верен метод, който демонстрира, че ниски стойности на килограми не са в основата на добре изглеждащо тяло, а тъкмо обратното;
  • С научно подкрепена аргументация върху теорията, която поддържа банкет на потребна храна, с цел да може тялото да действа безпроблемно и в това време да наподобява добре;
  • Да е поддръжка в сложен миг, когато родственици и другари не се оправят по една или друга причина (най-често поради прекомерно краен метод, без старания да дадат персонален пример).

Важно : Ако желаете да помогнете на човек с хранително разстройство, не коментирайте непрестанно тялото или питателните му избори. Вместо това го изслушвайте и пробвайте да го подкрепите по всевъзможен метод, като питате по какъв начин може да помогнете.

Много хора с хранителни разстройства не подхващат дейности, до момента в който не се наложи да бъдат лекувани в болница.

В случай, че към момента не е доближат този миг, то може да се чувствате късметлии, само че това в това време би трябвало да е сериозна мотивация за дейности към позитивна смяна.

Много постоянно срещано е човек краткотрайно да промени навиците си, а по-късно да се върне към нездравословни такива. Ако усетите, че имате сериозен проблем не се опитвайте да се справите независимо.

Не се колебайте да потърсите помощ.

Здравната статистика сочи, че в България има сред 150 000 и 200 000 души, заболели от анорексия.

Много постоянно повода да се развие анорексия в тийнейджърска възраст е неприемането от страна на съученици и криворазбраното предписание, че в случай че си слаб – ще бъдеш благополучен, сполучлив.

Страшното е, че всеки пети от хората с анорексия, развива и съществено здравословно заболяване. Това се случва най-често когато казусът е грижливо укриван от самия човек дълго време и са настъпили необратими провали в организма.

Преди години нашумя историята на млада жена от Айтос, която по гледище на майка си почнала да следва стратегия за лечебно недояждане. Самата майка също по този начин подложила на нея и 10-годишния си наследник.

Младата жена – жертва на анорексия, безусловно се стопила в следването на майчините разпоредби: напуснала работа, изолирала се, не след дълго изпаднала в безпомощно положение и се наложило да постъпи в болничното заведение в Бургас.

Според медийна информация при постъпването си там тя тежала единствено 18 кг и била в същинския смисъл на думата кожа и кости.

Анорексия и щитовидна жлеза

Загубата на тегло при анорексия не е просто механична смяна – подобен вид намаляване трансформира статуса и функционалностите на вътрешните органи. Доказано – функциите на щитовидната жлеза отслабват, отслабва имунната отбрана, нарушава се терморегулацията на тялото.

Повишава се доста рискът от автоимунни болести.

Анорексия е едно от болесттите, които упражняват влияние върху щитовидната жлеза и могат трайно да подтиснат функционалностите ѝ.

Причинява се недостиг на характерните хормони на жлезата Т3 и Т4; хипофункцията предизвиква още закъснение на мисловните процеси, незаинтересованост и безразличие. Ако е налице сполучливо лекуване, то функционалностите на щитовидната жлеза има късмет да се възстановяват.

Хранителен режим и анорексия

Недохранването, което съпътства анорексията, може да повлияе негативно на всички системи в тялото.

Ето за какво възобновяване на тежестта чрез хранителен режим и въвеждането на здравословно хранене е значителен съставен елемент за лекуване на хранителното разстройство.

Възстановяването на тялото може да отнеме месеци. Обикновено то се случва под наблюдението на екип от доктор, диетолог, психиатър и психолог или психотерапевт.

Всеки, който стартира хранителна рехабилитация, би трябвало да е осведомен с рисковия „ синдром на зареждане “.

Насоките за хранене при анорексия стартират с нужните защитни ограничения, с цел да се избегне този евентуален непряк резултат.

След това ще може да прочетете за ефикасни тактики за покачване на тегло (мускулна маса) и оферти за превъзмогване на най-честите компликации при възобновяване.

Избягване на „ Синдром на зареждането “

Потенциален сериозен риск, който е наложително да се вземе поради.

Синдромът се предизвиква от прекомерно бързото въвеждане на храни при хора, които са гладували дълго време и може да бъде съдбовен.

Характеризира се с електролитни и флуидни промени, свързани с метаболитни аномалии.

Как най-сетне храненето след дълъг интервал на недояждане може да се окаже нездравословно за тялото?

Биохимични проучвания демонстрират, че кетоновите тела и свободните мастни киселини от разпадането (катаболизма) на мускулната и мастната тъкан заместват глюкозата като главен източник на сила при недояждане (същият развой, който се следи при кетонна диета).

По време на зареждането се следи преход, от главен източник на сила – мазнини, към главен източник на сила – въглехидрати.

Полученият инсулин, обособен от панкреаса, усилва клетъчното усвояване на глюкоза, фосфат, калий, магнезий, натрий и вода.

Организмът минава към изграждащо (анаболно) положение на синтеза на протеин, което от своя страна изисква по-голям банкет на хранителни субстанции в клетките. Поради тази причина тялото е изложено на риск да няма задоволително от тези жизненоважни субстанции в кръвния поток.

Клиничните последствия включват неточен пулс, сърдечна непълнота, дихателна непълнота и някои съществени положения като кома, спазъм, уязвимост на скелетната мускулатура, загуба на надзор върху придвижванията на тялото и увреждане на мозъка.

За да се избегне „ синдромът на зареждане “ е належащо да има наблюдаване върху равнищата на фосфор, магнезий, калий, калций, тиамин. Необходимо е и осъществяването на електрокардиограма (ЕКГ).

За да се стартира процесът на зареждане по най-здравословен метод е нужен непрекъснат медицински контрол.

Съществува забележителен здравен риск, в случай че началната точка, от която стартирате да въвеждате хранения е под 1000 калории на ден. Рискът от синдрома нараства в допълнение при хора с:

  • Загуба на тегло с повече от 15% от общите килограми за последните 3-8 месеца;
  • Минимален банкет или липса на качествена храна за повече от 10 дни;
  • Налична история на корист с алкохол, неразрешени субстанции, в това число инсулин, химиотерапия, антиациди или диуретици.

Допълнителни насоки по отношение на предварителната защита на синдрома са налични от този линк(английски).

В посочените насоки и условия се прецизира, че прибавянето на хранения би трябвало да се случва постепенно и последователно, с цел да се избегне съществено здравословно затруднение.

Необходим е медицински екип, включващ доктор и диетолог, който да наблюдава и да усилва дневния банкет на храна и течности, на база промени в килограмите.

Необходимо е и наблюдаване на електролитите в плазмата и урината, плазмената глюкоза, виталните функционалности и сърдечния темп, преди и по време на зареждането.

Заради посочените опасности, огромна част от диагностицираните с медицински затруднения, свързани с недохранване е належащо да стартират зареждането на профилирано място.

Останалата част от публикацията е ориентирана към тези, които не са изложени на риск от синдрома, като това е доказано от здравно лице.

Въвеждане на калории

Препоръчително е плавното въвеждане на калории, с цел да може зареждането да се случи допустимо най-безопасно.

Не е извънредно дневната потребност от калории на хора, които се възвръщат от анорексия да доближат до 3000-4000 калории, с цел да се следи гладко повишаване от 0,5-1 кг. на седмица.

След като са реализирани нови килограми, то е належащо в допълнение прибавяне на калории, с цел да може да се продължи възобновяване.

Защо са нужни толкоз доста калории за възобновяване?

Родители и пациенти постоянно са комплицирани от огромните калорични потребности и аргументите те да са толкоз високи.

Хората с анорексия нервоза стават хиперметаболитни, което значи, че техният метаболизъм е извънредно интензивен, защото тялото се пробва да възвърне цялата тъкан, изгубена по време на гладуването.

Нормално е също да се усеща нараснала температура тъй като приемът на сила (калории) се трансформира в топлота, а не се употребява единствено за създаване на тъкан.

Този абсурден признак прави възобновяване по-трудно и основава спомагателна нужда от по-стриктно следене на признатите количества храна.

Анорексия и изгорени калории

Много пострадали от анорексия, вземат участие в разнообразни спортове, с цел да реализиран по-бързо намаляване.

Несъобразена физическа интензивност ще се изрази в спомагателни изгорени калории, които могат да попречат доста за ефикасното възобновяване.

Поради тази причина, в случай че желаете да следвате фитнес стратегия, то ще е значимо тя да се съобрази напълно с метода на хранене, както и да се наблюдават прецизно измененията в тежестта – ежеседмично.

По този метод ще може да се контролира физическа интензивност (като се намали) или калории (като се увеличат), с цел да се продължи възобновяване с добър ритъм.

Постигане на цели

Пренастройката отдавна на недояждане към увеличение на калориите, може да се окаже най-голямото предизвикателство, даже с спомагателна поддръжка.

Въпреки това е неотложно да се одобряват задоволително на брой калории, с цел да може тялото да се възвърне изцяло.

Покачване на тегло и връщане на менструация при дами е един от най-важните индикатори, че тялото се възвръща.

Отново е значимо да се означи, че характерните самостоятелни потребности от калории е належащо да бъдат изменени в процеса на възобновяване (при повишаване на килограми).

За да се съгласят на позитивната здравословна стъпка, възстановяващите се, може да имат потребност от в допълнение разбиране, че слабото тяло, не постоянно е по-красиво.

Пример, който добре онагледява описаното.

Покачване на килограми и възстановяване на визия

В случай, че се повиши тегло, само че се поддържат по-малко мазнини, което е изцяло допустимо поради ускорения метаболизъм, килограмите ще се разпределят отмерено и по този начин тялото ще наподобява доста по-стегнато, тонизирано и красиво.

Хората с хранителни разстройства не се интересуват единствено от това какво демонстрира кантарът, само че и от външния си тип.

Затова е значимо да се избират храни, които дават скъпи хранителни субстанции на тялото, само че в това време нямат отрицателен резултат върху визията.

Храни, които ще повлияят отрицателно на енергийните равнища на тялото, настроението и на външния тип са:

  • Пица и други тестени храни;
  • Шоколади и други сладки изделия;
  • Напитки с добавена захар или глюкозо-фруктозен сироп;
  • Алкохол;
  • Други модифицирани храни без действителна хранителна стойност.

Стратегии за триумф

Някои лесни за използване тактики:

  • Увеличете честотата на хранене (ако сега имате 2 хранения на ден, то увеличете на 3);
  • Увеличете порциите храна (при консумация на 30-40 грама сурови ядки 1 път на ден, увеличете на 60-70 грама 2 пъти на ден (2х 30-35));
  • Постепенно добавяйте лесни калории (кокосово масло при подготвяне на храните, повече зехтин при овкусяване на салати и др.);
  • Добавете подходящи хранителни добавки – качествен протеин на прах е отлично допълнение към дневните калории и вкусно многообразие.

Преодоляване на компликации по време на възобновяване

Тъй като главен признак на хранителното разстройство е ограничението на храна, то ще е предизвикателство човек с анорексия да осъзнае значимостта от банкет на повече калории и непринудено да стартира да включва хранения към менюто си.

Съпротивата е постоянно срещана и изисква директна поддръжка от близки и от експерт, които да оказват помощ със следването на препоръчания хранителен режим, както и да оспорват метода на мислене на индивида с хранително разстройство, насърчавайки всекидневно консумация на качествена храна.

Диети с ниско наличие на мазнини или въглехидрати не се предлагат, защото те постоянно са признак на болестта и не се основават на законен здравословен проблем.

Допълнение

Често срещан проблем в началната фаза на възобновяване от анорексия е забавеното изпразване на стомаха.

Усложнението може да способства с ранно възприятие на цялост и отичане, а това да обезсърчи въвеждането на спомагателните нужни хранения.

Това е още една основателна причина въвеждането на калории да се случва под наблюдението на експерт.

За да се избегне страничният резултат е належащо гладко въвеждане на калории и количества храна, както и наличие на готвени ястия няколко пъти в седмицата, с цел да не се затормозява храносмилателната система.

Качествени храносмилателни ензими също ще са от изгода за попречване на затруднението.

Заключение

Разрешаването на обичан човек да се включи в процеса, помагайки с отчетност и поддръжка при възобновяване може да бъде извънредно потребно.

Възстановяването от анорексия не е линеен развой и може да се случи постепенно, изключително когато не се извършват ефикасни потвърдени способи.

Трябва да се вземе поради, че всекидневен стрес и внезапни промени в метода на живот може да провокират рецидив.

Отново – поддръжка и следене на напредъка са нужда за реализиране на дейно и продължително възобновяване.

По този метод може да се реализира баланс с храната и възобновяване на психическо, прочувствено и физическо здраве и богатство.

Коя е най-голямата твоя компликация сега?

Автор: Станимир Михов


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР