Анонимен дарител предоставя 400 000 лева за превръщането на къщата

...
Анонимен дарител предоставя 400 000 лева за превръщането на къщата
Коментари Харесай

Дарител даде 400 000 лв. за превръщането на къщата на Райна Княгиня в музей

Анонимен донор дава 400 000 лв. за превръщането на къщата на Райна Княгиня в София в музей, заяви Нова ТВ. Последните години от живота си - Освобождението, тя прекарва там, с цел да последва брачна половинка си в София, който става народен представител.

" Първият етаж и приземният етаж са издигнати от Райна Княгина, а по-късно къщата е надстроена от нейния трети наследник Владимир и неговите наследници ", сподели родственикът на Райна Княгиня - Здравчо Здравчев.

Днес е в необятния център на София, само че тогава къщата била в покрайнините на града, описват родствениците. Районът бил прочут като " поборническия квартал ", т.е. населяван от хора, свързани с революционните битки. Между жилищни блокове, годините били на път да унищожат това историческо украшение.

" Тя е издигната с дарения в натура остовно от поборници, които са били близки до Райна Княгиня и всеки с каквото е могъл, е оказал помощ. Тя е била в много обезпокоеното финансово състояние, мъжът й е умрял рано, оставил я е вдовица с доста деца, тъй че къщата е скромна ", сподели още зам.-кметът на Столична община - Тодор Чобанов. /nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР