Анонимен дарител даде 20 килограма злато за позлатяване на камбанарията

...
Анонимен дарител даде 20 килограма злато за позлатяване на камбанарията
Коментари Харесай

Започва кампания за позлатяване на кубетата на Патриаршията на Царевец

Анонимен донор даде 20 кг злато за позлатяване на камбанарията и купола на Патриаршеския храм на Царевец във Велико Търново. Дарението е на стойност половин милион. Идеята за позлатяването се зародила преди няколко месеца от локален предприемчив комитет, който има и план за издигане на монумент на цар Ивайло и създаване на закрит мост над река Янтра.

Велико Търново

Идеята на инициативния комитет „ Асеневци " във Велико Търново е камбанарията и купола на Патриаршеския храм на „ Царевец " да бъдат позлатени, с цел да бъде още по-величествено излъчването му. Преди няколко месеца започва дарителска акция за набиране на средства. Анонимен донор обаче обезпечи първите 20 кг злато за обшивката на куполите.
Марин Павлов - ръководител на комитет „ Асеневци ", Велико Търново: " Със удовлетворение споделям, че доста хора и от Велико Търново и от цяла България се отзоваха на нашата концепция и я поддържаха и са подготвени да създадат дарения, в това число и имаме и изявен донор, който ще даде 20 кг злато, което злато ще бъде разменено за листове, подобаващи за облицоването на този патриаршески знак. "
Христо Пашов е един от дребното останали майстори на църковни куполи у нас. Преди 37 години дружно със своя татко вършат обшивките на Патриаршеския храм. По думите му в този момент концепцията за позлатяването е действително изпълнима.
инж. Христо Пашов - занаятчия: " Те са няколко листове такива, тъй като златото е доста ковък метал, знам, че са няколко микрона дебели и се наслагват едни върху други, те авансово би трябвало да създадат някакво покритие като къщурка - все едно към купола и камбанарията. "
Според българската Конституция обаче, Царевец е архитектурно-музеен резерват и изключителна държавна благосъстоятелност. Което на процедура значи, че куполите на Патриаршията не могат да бъдат позлатени без позволение от Министерството на културата.
Иван Църов, шеф на РИМ - Велико Търново: " Всяко едно деяние, което е обвързвано със строително- монтажни работи или с друго, което се случва в резервата, следва да бъде в съгласие с принципала - респективно пък той към този момент разпорежда на Института за недвижимо културно завещание, където са специалистите по реставрационно-консервационни работи. Според мен това би трябвало да се подложи на една необятна полемика, в която да вземат участие доста разнообразни организации, хора и специалисти, и другите хора. "
В момента у нас единствено храм-паметника „ Александър Невски ", съветската черква „ Никола Чудотворец " и църквата в град Шипка имат позлатени кубета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР