Анкета с допитване до родителите дали искат да има камери

...
Анкета с допитване до родителите дали искат да има камери
Коментари Харесай

Общината пита родителите за камери в детските градини

Анкета с допитване до родителите дали желаят да има камери в детските градини и ясли пусна община Хасково тези дни. Това бе главният въпрос в писменото допитване. В анкетата са заложени като подвъпроси къде да бъдат сложени камерите – в гардеробното помещение, в стаята за игри, в спалните и т.н. 

Анкетата е с чисто осведомителна цел, с цел да забележим каква е настройката на родителите, разясниха от пресцентъра на община Хасково. Допитването няма наложителен темперамент, прецизираха от там. Каквито и да са резултатите от анкетата, нямаме механизъм, с който да задължим шефовете на детските градини да слагат камери в тях, прецизираха от общинската администрация.

Резултатите от допитването ще станат ясни в края на февруари, когато анкетните карти ще бъдат върнати в общината. Те ще бъдат предоставени и на Общинския съвет, от който ще се изиска и мнение. Едва тогава ще се търси решение какво и по какъв начин да се направи, разясниха от пресцентъра на община Хасково.

На територията на общината няма сигнали за принуждение в детските градини, само че след случая във Варна, духовете се разбуниха. Родителите не са спокойни за децата си, тъй като не знаят какво се случва с отрочетата им, до момента в който са на работа.

В две детски градини в Хасково има сложени камери – в №10 и в №15. В ДГ №10 има камери от 3-4 години по решение на родителското настоятелство и управлението на градината. Оказа се, че педагозите в нея са удовлетворени от обстоятелството, че има камери на работното им място, тъй като обратно на упованията, те работят извънредно умерено. Спокойно, тъй като децата в тази възраст постоянно имат податливост да си измислят и могат неумишлено да „ натопят ” някоя от госпожите за жестоко отношение, споделя една от възпитателките там. А с камерата постоянно може да се потвърди, че не съм имала сходно отношение, добави тя. 

Наше изследване измежду родителите, а и бърз взор върху част от анкетите, пуснати по детските градини в Хасково сподели, че съвсем всички препитани са „ за ” слагането на камери. Госпожа, събирала парафите в една от градините, се пробвала да изясни на майките и бащите, че в другата група да вземем за пример родителите били срещу камерите. Най-вероятно първата подписала се майка е изпитала стеснение от госпожата, подала й анкетата и е писала „ не ”. И идващите родители са последвали образеца й, отново по-скоро от стеснение, допускат други. Всеки родител би бил по-спокоен, в случай че знае, че детето му по никакъв метод не е унизено нито душевен, нито физически в забавачката. Никога не съм се съмнявала в коректността и положителното отношение на педагозите на 4-годишния ни наследник, който посещава ДГ „ 8 март ” в Хасково, макар че в последно време се появиха доста нови госпожи, довери майка. Според нея, въпреки че до момента е нямало проблеми, не вижда причина да не бъдат сложени камери. Някои родители споделиха, че имат наблюдения по какъв начин едно дете се толерира от възпитателите за сметка на друго, и то пред тях. Какво ли става там, вътре, питат се част от тях.

Повечето родители в Хасково твърдо упорстват да има камери в градините поради зачестилите случаи на принуждение в други градове на страната. Дори камерите да не са онлайн, т.е. във всеки един миг родителят да вижда какво прави детето му, внедряването на наблюдателни устройства се оказва неотложно.

В последна сметка дали ще бъдат инсталирани камери в детските градини в Хасково ще остане като решение на управленията на самите детски градини и родителските настоятелства. Средствата за закупуването и монтирането им евентуално ще бъдат набирани от родителите. От общината към този момент не могат да кажат дали ще бъдат отделени средства за тази цел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР