Анкара започна инвазия в Ирак. Турските власти уверяват, че няма

...
Анкара започна инвазия в Ирак. Турските власти уверяват, че няма
Коментари Харесай

Защо Турция започна войната в Ирак?

Анкара стартира инвазия в Ирак. Турските управляващи твърдят, че няма да заграбват нищо - единствено ще изчистят територията от кюрдските бойци. И в това време ще покажат на света „ кой е шефът в Близкия изток “.

Турция " се пази "

На 18 април Турция разгласи началото на военна интервенция против " терористи " от Кюрдската работническа партия (ПКК), които са ситуирани в Иракски Кюрдистан. Тази интервенция допуска както солидни ракетни и бомбени удари по кюрдски бази, по този начин и наземно навлизане на турски войски в иракска територия.

Естествено, в Багдад се възмутиха мощно, като даже извикаха турския дипломат на килима. Те му връчиха протестна нота, желаеха неотложно евакуиране на войските и го заплашиха с ответни дейности. Турските управляващи обаче подцениха иракския дипломатически демарш. От позиция на Анкара, тя упражнява правото на самозащита, предписано в Устава на Организация на обединените нации – твърди се, че ПКК употребява територията на Иракски Кюрдистан, с цел да нападна Турция.

Турските управляващи твърдят, че няма да лишават нищо от Ирак. „ Операцията се организира при отчитане на териториалната целокупност на Ирак и задачата й са извънредно терористите “, споделят от Министерството на защитата на страната. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посъветва иракските управляващи „ да се тревожат повече от наличието на терористите от ПКК на тяхна територия “.

Освен това, както означават турските управляващи, интервенцията се организира „ в тясна съгласуваност с другари и съдружници “. С което явно имат поради държавното управление на Иракски Кюрдистан, от дълго време наето от Анкара, отпред с Масрур Барзани, който се срещна с Ердоган малко преди началото на интервенцията. А точно Барзани, в границите на сегашната по никакъв начин не монолитна конструкция на иракската страна, управлява територията на Иракски Кюрдистан и не е другар с частите на ПКК. Самият той не може да се бие с тях (кюрдите няма да схванат такава гражданска борба), само че виж, с ръцете на турците - с огромно наслаждение.

Така турците - в най-хубавите близкоизточни обичаи - се споразумяха с управляващите " на място ", смятайки го за задоволително за реализиране на своите цели и задания. И тези цели са многостранни.

Първо, несъмнено, сигурността на самата Турция. Екстремистите на ПКК в действителност употребяват иракски (както и сирийски) Кюрдистан като база за интервенции на турска територия, а в този момент Анкара просто желае да почисти иракската гранична зона от базите и друга инфраструктура на кюрдските екстремисти.

Второ, Ердоган желае да употребява тази интервенция, с цел да ускори контрола над Иракски Кюрдистан. Неслучайно турците споделят, че тяхното пречистване на граничната зона няма да завърши бързо. „ Решени сме да спасим нашата благородна нация от терористичната злина, която изтезава страната ни от 40 години “, сподели министърът на защитата Хулуси Акар. Нашата битка ще продължи до момента в който последният терорист не бъде обезвреден. " И специалисти предизвестяват, че бойците на ПКК се окопават в региона от години, тъй че ще отнеме доста време, с цел да бъдат нокаутирани.

Трето, турските управляващи показват своите качества с образеца на иракската интервенция. „ Турция изхожда от обстоятелството, че би трябвало да показва както мека, по този начин и твърда мощ, с цел да претендира за статут на международна мощ. Той употребява мека мощ в постсъветското и пост-османското пространство и твърда мощ във връзка с Сирия, Либия, републиките от Южен Кавказ, както и във връзка с Ирак “, изяснява Владимир Аватков, началник на отдела за Средния и постсъветския изток на ИНИОН на РAН.

Западът мълчи

В същото време западните страни не реагират по никакъв метод на очевидното нарушение на интернационалното право от Анкара.

„ Турция вкарва войски в Ирак, като че ли това е техен дом, несъмнено нарушавайки суверенитета на тази страна, за която няма да последват никакви наказания от Запада. Просто тъй като Турция е член на НАТО, а Западът е привикнал с нейното без значение, непокорно държание “, споделя Владимир Аватков.

Има още една точка. Факт е, че турската интервенция се организира в Азия – пространство, което от позиция на Европа постоянно е било конфликтно. Пространство, където не е грях да се лови риба в размирните води на войната. Пространство, където гибелта на хиляди хора като цяло не значи нищо за Запада (затова в действителност Европа не наказа изключително Русия за военната интервенция в Сирия).

Що се отнася до американците (които до неотдавна направляваха Ирак), Анкара също няма да има проблеми с тях. Дори макар цялото изстудяване в връзките с Вашингтон. „ Отношенията сред Турция и Съединените щати са много напрегнати, те се възвръщат, само че към този момент не могат да се нарекат партньорство за образец. Турците водят самостоятелна политика, която извънредно нервира Вашингтон.

Но заради обстоятелството, че Анкара се нарежда пред Москва като все по-независим артист и показва дейностите си в постсъветското пространство пред американците като подкопаващи въздействието на Русия, възпира Америка от по-рязко държание по отношение на Турция “, споделя Владимир. Аватков.

Съединените щати имат вяра, че несъразмерният напън върху Турция ще я докара до по-тясно доближаване с Кремъл - само че в случай че на Анкара бъде разрешено да се развърне, да покаже всичките си районни упоритости, тогава тези упоритости неизбежно ще се сблъскат с ползите на Москва. Както външната политика, по този начин и (като се вземат поради претенциите на Турция за надзор над Крим, както и индоктринирането на жителите на Поволжието и Северен Кавказ) въпросите на съветската национална сигурност.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР