Анкара. Турция осъжда строго“ решението на нидерландския парламент да признае

...
Анкара. Турция осъжда строго“ решението на нидерландския парламент да признае
Коментари Харесай

Hurriyet: Турция „осъжда строго“ решението на нидерландския парламент да признае Арменския геноцид

Анкара. Турция „ осъжда строго “ решението на нидерландския парламент да признае претенциите на Ереван за осъществен „ генодид “ против арменското население в Османската империя в годините на Първата международна война, написа вестник Hurriyet .
„ Строго осъждаме решението на нидерландската Камара на представителите да признае събитията от 1915 година за геноцид ",се споделя в изказване на Министерството на външните работи в Анкара.
Описвайки решението на нидерландския парламент като „ безпочвено ", турското външно министерство съобщи, че сходно решение няма място нито в историята, нито в правораздаването. „ Следователно, няма правно обвързване или годност ", бе казано в публикувания текст.
„ Позицията на Турция във връзка с събитията от 1915 година се основава на исторически обстоятелства и правилата на правото ", се акцентира още в изказването от външнополитическото ведомство в Анкара.
От редакцията напомнят позицията на Турция за събитията от 1915 година, а точно, че гибелта на арменците в източната част на Анадола е обвързвана с нахлуващите съветски сили и разбунтуването на арменското население против Османската империя.
Анкара не приема хипотетичния „ геноцид ", само че признава, че има жертви и от двете страни по време на Първата международна война. Турция възразява против представянето на случаите като „ геноцид " и разказва събитията от 1915 година като „ покруса и за двете страни ".
Анкара неведнъж предлага основаването на взаимни комисии от историци от Турция и Армения, както и интернационалните специалисти, които да проверяват събитията и да допринесат за за справяне с казуса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР