Анкара предлага на Вашингтон да разположат общи сили в Сирия,

...
Анкара предлага на Вашингтон да разположат общи сили в Сирия,
Коментари Харесай

Турция предложи на САЩ общи сили в Северна Сирия, но само ако кюрдите се изтеглят

Анкара предлага на Вашингтон да разположат общи сили в Сирия, в случай че кюрдските бойци, които са гръбнакът на коалиция, подкрепяна от американската войска, се изтегли на юг от граничната зона с Турция.

Такова предложение насочиха турските управляващи американския държавен секретар Рекс Тилърсън през днешния ден, до момента в който той е на посещаване в страната, съобщи " Ройтерс ". На конференция с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу той се контракти, че двамата ще опитат да спасят стратегическите си връзки, обтегнати към турската интервенция " Маслинова клонка " в Северна Сирия, предава организацията.

Тилърсън е на двудневно посещаване в Турция и се срещна и с президента Реджеп Тайип Ердоган. Според " Ройтерс " и Анадолската организация двамата са разискали напрежението между тях, пламнало, откакто Анкара изиска от Съединени американски щати да изтеглят силите си от Манбидж - регион източно от Африн, където има няколко хиляди американски бойци с изключение на елементи на кюрдските Сили за национална отбрана (YPG), възприемани от Анкара като цели на интервенцията в недалечния Африн.

Кюрдите, обхванати от интервенция " Маслинова клонка ", не са подкрепяни от американско наличие. Заплахите на Турция за продължение на изток, където разположените YPG са обучавани и подпомагани от Съединени американски щати като част от досегашната коалиция против " Ислямска страна ", обаче станаха една от аргументите Тилърсън да каже след диалога си с Чавушоглу: " Намираме се в спешна точка на връзките си. "

Снощи Тилърсън беседва с Ердоган над три часа в Анкара. Според държавния секретар на Съединени американски щати двамата са стигнали до извода, че " би трябвало да говорорят " за това по какъв начин ще продължат връзките си, защото те са " прекомерно значими. "

Източници на " Ройтерс " от турските управляващи оповестиха, че предлагането на Анкара е за общо американско-турско разположение в Манбидж, само че то е допустимо единствено в случай че кюрдите се изтеглят източно от Ефрат. В момента земите към Манбидж са единствените западно от реката, където са ситуирани YPG с изключение на Африн.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1291)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР