Анкара опроверга изявлението на високопоставен руски служител, че е подписан

...
Анкара опроверга изявлението на високопоставен руски служител, че е подписан
Коментари Харесай

Турция опроверга твърденията за ново споразумение с Русия за още С-400


Анкара опроверга изказването на почитан съветски чиновник, че е подписан контракт с Турция за последваща партида системи за противовъздушна защита С-400, като повтори, че няма ново развиване по въпроса.

“Съответното съглашение към този момент е подписано. Наред с други неща, то ще разреши производството на някои съставни елементи на системата С-400 да бъде локализирано”, заяви ръководителят на Федералната работа за военно-техническо съдействие (ФСВТС) Дмитрий Шугаев, представен от съветската организация ТАСС на 16 август.

Шугаев сподели също, че договорът с Турция сега се ползва на процедура без детайлности.

През 2017 година Турция и Русия подписаха съглашение за закупуване на системите С-400 от първата страна. Първата партида беше ситуирана в Турция в средата на 2019 година, което провокира мощна реакция от страна на Съединените щати, като те изключиха Турция от програмата за изтребители от пето потомство F-35.

След изявлението на Шугаев турски чиновник от Министерството на защитата осведоми турските медии, че няма нови съглашения с Русия и няма ново развиване по въпроса, заяви „ Хюриет “.

Договорът, който Турция и Русия подписаха още през 2017 година, включва две партиди С-400, напомни служителят и съобщи:

“Техническите диалози за доставката на втората партида са в ход. Няма нови съглашения.”

Въпреки че Турция към този момент разполага с първата партида С-400, тя не я е задействала. Вашингтон продължава да приканва Анкара да се откаже от тези системи и акцентира, че активирането им или закупуването на втора партида ще докара до по-тежки наказания според Закона за противопоставяне на съперниците на Америка посредством наказания (CAATSA).

Понастоящем Турция и Съединени американски щати договарят по настояването от турска страна за закупуване на 40 нови изтребителя F-16 и 79 комплекта за рационализация.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР