Анкара може да закупи от Русия втора партида зенитно-ракетни системи

...
Анкара може да закупи от Русия втора партида зенитно-ракетни системи
Коментари Харесай

Турция е пред втора сделка за руските ракети

Анкара може да закупи от Русия втора партида зенитно-ракетни системи С-400, в случай че Вашингтон откаже да й продаде системите за противовъздушна защита, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от Анадолската организация.

Той уточни, че Турция ще откри с какво да размени американските изтребители F-35. „ В случай, че не успеем да придобием F-35, Турция ще закупи сходни самолети от други страни. И това ще бъде по този начин, до момента в който не стартираме да строим лични изтребители 5-о потомство “, сподели той.

Чавушоглу за следващ път напомни, че редица страни от НАТО като България, Словакия и други имат съветските ракетни комплекси С-300, само че това не поражда несъгласия с участието им в алианса.
Президентът на Турция Реджеп Ердоган сподели, че доставките на съветските С-400 могат да стартират преди контрактувания период – юли 2019 година Решението на Анкара за придобиването на съветското въоръжение провокира вълна от рецензии и закани от страна на Вашингтон, където управляващите се пробват да убедят Турция да се откаже от договорката. В противоположен случай Съединени американски щати ще наложат жестоки наказания.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео по време на чуванията в Сената във вторник удостовери, че Анкара е осведомена за желанията за налагане на глобите. В взаимна публикация в „ Ню Йорк Таймс “ група американски сенатори оповестиха, че скоро Ердоган ще бъде заставен дефинитивно да избере какво желае – да придобие съветските С-400, или американските изтребители-бомбардировачи F-35. В обявата си сенаторите означават, че в случай че Турция закупи съветските С-400, тя няма да получи 100-те планувани F-35 и също така в продължение на дълги години не би могла да откри равносилен сурогат. Според контракта със Съединени американски щати, Турция би трябвало да заплати за 100-те изтребители към 11 млрд.долара, от които 800 млн. към този момент са преведени.

Авторите на публикацията заплашват, че в случай че Ердоган избере С-400, против Турция ще бъдат въведени наказания, които ще нанесат обилни провали върху турската стопанска система. Едновременно с това присъединяване на Турция в програмата за производството на F-35 ще бъде прекъснато и това ще докара до загубата на към този момент вложените от Анкара 1,25 млрд.долара, както и до вреди за фирмите от отбранителния бранш на страната, участващи в производството на части за комплексите. Миналата седмица стана ясно, че Съединени американски щати към този момент приключват доставките в Турция, свързани с F-35.

Ето на какво залага Турция – зенитно-ракетните комплекси С-400 „ Триумф “ са предопределени за поразяване на самолети на стратегическата и тактическата авиация, балистични ракети, хиперзвукови цели и други средства за въздушно нахлуване в изискванията на радиоелектронното и други типове противопоставяния. Системата е способна да поразява аеродинамични цели до 400 км, а на дължина до 60 км – балистични цели, летящи със скорост до 4,8 км/сек. на височина от няколко метра до няколко десетки километра.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР