Анкара и Вашингтон са постигнали споразумение за освобождаването на американския

...
Анкара и Вашингтон са постигнали споразумение за освобождаването на американския
Коментари Харесай

Изглежда САЩ и Турция се разбраха за американския проповедник, обвинен в подкрепа на преврата

Анкара и Вашингтон са постигнали съглашение за освобождението на американския протестантски просветител Андрю Брънсън и анулацията на американските наказания против Турция, написа електронната версия на вестник The Washington Post, съобщи БГНЕС.
Изданието се базира на неназовани длъжностни лица от администрацията на Белия дом и на други източници, осведомени с последните събития по случая Брънсън. Според тях пасторът може да бъде освободен още през днешния ден (12 октомври), след края на следващото правосъдно съвещание. В подмяна Вашингтон ще анулира икономическите наказания против Анкара, които Тръмп наложи поради ареста на Брънсън.
Брънсън е американски жител, само че през последните десетилетия обитава в региона на Измир. Той беше задържан по обвиняване за връзки със неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и с така наречен терористична организация на Фетхулах Гюлен (ФЕТО). Анкара твърди, че точно последователите на Гюлен са основните уредници на опита за държавен прелом през 2016 година.
Американският просветител отхвърля всички обвинявания. На 25 юли мярката му за неотклонение беше изменена в домакински арест. Прокуратурата в Турция упорства за присъда от 35 години отнемане от независимост.
Съединени американски щати неведнъж отправяха апели за освобождение на протестантския просветител Брънсън. В опит да принудят Анкара да отстъпи, на 1 август Съединените щати вкараха наказания по отношение на двама министри от държавното управление на Ердоган и наказателни мита за турските алуминий и стомана. В отговор Ердоган също вкара наказателни мита за редица артикули и разгласи протест на американската електроника. Политическата рецесия съществено се отрази на турската стопанска система и от началото на годината лирата загуби съвсем половината от цената си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР